Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Квіти душі художниці Ганни Самарської

 

І наша Україна – дуже гарна Квітка!

Ганна Самарська

     Ганна Миколаївна Самарська – видатна українська художниця, що творить у жанрах декоративного живопису та петриківського розпису, учениця  та послідовниця уславленої Катерини Білокур, Народний художник України (2009), заслужений майстер народної творчості УРСР (1974), член Національної спілки художників України (1977), лауреат премії ім. Катерини Білокур, нагороджена орденом «Знак Пошани» (1974).

     Народилась художниця 1 грудня 1941 року в селі Богданівка Київської області, в селі, що стало відомим завдяки народній художниці України Катерині Білокур. Її дитинство припало на трагічні роки Другої світової війни та важкі повоєнні роки. Мальовничі Богданівські краєвиди,  творче оточення - все це пробудило тягу у Ганни  до малювання, яку всіляко підтримували мама і старша сестра. У 1952 році майбутня художниця познайомилася зі славнозвісною односельчанкою Катериною Білокур. Це знайомство було визначальним в її житті. Вона з захопленням стала відвідувати уроки малювання легендарної майстрині. Взаємна прихильність, що виникла між талановитою і допитливою дівчинкою та художницею, продовжувалася все життя Катерини Білокур. Їхнє спілкування сприяло ще й духовному розвитку дівчинки, вмінню бачити та відчувати прекрасне, співпереживати кожній билинці, квіточці, відтворюючи свої уболівання на полотні.

Після закінчення середньої школи Ганна поїхала до Києва, де працювала і набиралася мистецького досвіду на фабриці художніх виробів. Там вона знайомиться з видатними майстринями петриківського розпису, зокрема зі славнозвісною Марфою Тимченко, чиїми роботами дівчина давно щиро захоплювалася. В 1961 році Ганна переїхала на Дніпропетровщину, до Петриківки, де працювала на фабриці петриківського розпису «Дружба». 

Там вона тридцять літ відпрацює художницею. В Петриківці Ганна Самарська живе і донині. Художниця винайшла свій неповторний стиль малювання, який значно вплинув на розвиток петриківського розпису, збагативши його окремими елементами. 

Вона досягла справжніх висот творчої майстерності. Роботи художниці глибоко національні і прекрасні, запам`ятовуються своєю життєвістю, філігранністю та вишуканістю. 

З 1967 року Ганна Миколаївна Самарська – постійний учасник вітчизняних та зарубіжних виставок, серед них 12 персональних: в Києві, Дніпрі та інших містах України. У 1977 році художниця представляла Україну на міжнародній виставці в США (м. Лос-Анджелес). Ганна Миколаївна наділена унікальним даром сприймати та відтворювати світ, писати картини, які хвилюють, дивують і вражають глядачів і своєю скромністю, і розкішшю. Її творчість, наповнена квітами, травами, пташками, – наче величний гімн рідній природі, її красі та різноманіттю. Художниця не дає назви своїм картинам, вважаючи, що всі вони мають одну єдину назву «Моя Україна». Її полотна розійшлися по всьому світові, милуючи око, зігріваючи душі та хвилюючи людські серця!