Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Кримський слід у нумізматиці Лаври»

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» продовжує представляти матеріали, в рамках започаткованого бібліотекою інформаційно-просвітницького проєкту «Кримська світлиця», що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України - Автономну Республіку Крим (АРК) та пропонує до уваги книгу: 30 нарисів археологічних досліджень Києво-Печерської лаври / Національний заповідник «Києво-Печерська лавра». - Київ : Мистецтво, 2021. - 225 с. Цікавим є нарис Андрія Бойко-Гагаріна та Сергія Тараненка «Кримський слід у нумізматиці Лаври».

Знахідки монет з території Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра» свідчать, що монети ханів з династії Гіреїв є чудовою ілюстрацією політичних, економічних та культурних процесів у Києві та Київській землі у XV-XVІ ст.

З Києва на Крим йшло зерно, хутра, мед, віск, стріли з орлиними перами, серпи, ножі, шапки та одяг, оздоблений хутром тощо. Потужним зворотнім потоком поступали стада коней, баранів… У кримських татар накопичувалася величезна кількість худоби, яка потребувала збуту. Київ був головним ринком.

Для ознайомлення з більш детальною інформацією та іншими не менш цікавими знахідками завжди можна у відділі масової роботи та естетичного виховання КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей».