Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Мова – це важливо

 

Розмовний клуб «Українська для всіх» було організовано на базі Центральної бібліотеки у серпні минулого року. Мета клубу – вдосконалення мовних знань та мовленнєвих навичок, покращення якості щоденного спілкування та грамотного письма. Перше заняття проводила керівник клубу, директор Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради Лілія Литвин. Але в силу певних обставин це було єдине заняття у попередньому році.

 Минуло тижня клуб відновив свою роботу. Дещо змінено підхід до організації занять: відтепер лекторами будуть запрошені вчителі-філологи Кагарлицької громади. Зважаючи на різний педагогічний стаж освітян, досвід роботи, методи викладу матеріалу, це дасть можливість зробити заняття різноманітнішими, цікавішими та продуктивнішими. 

 Перше засідання клубу у 2023 році провела Наталія Побочій, вчителька української мови та літератури, учитель-методист, заступник директора КЗ КМР «Буртівський ліцей». Темою заняття педагогиня обрала лексичну помилку, адже ми дуже часто використовуємо у своєму мовленні слова, які вважаємо правильними, хоча насправді це не зовсім так. Тож під час заняття учасники засідання, а цього разу ними були працівники усіх філій Публічної бібліотеки, найактивніші читачі Центральної бібліотеки, начальник відділу культури Олена Петленко та провідний методист ОМЦНТКОР відділу культури Антоніна Коршунова, редагували текси та шукали лексичні помилки у словосполученнях. Не менш цікавою виявилася і робота з наголосами, адже багато частовживаних слів ми наголошуємо у мовленні зовсім не так, як пише словник. 

 Після завершення заняття приємно було підсумувати, що все таки чимало суржику ми вже позбулися і багатьох лексичних помилок уникаємо. Але разом з тим побачили, що удосконалювати є що. Тому й надалі плануємо співпрацю з освітями для збагачення мовлення, адже мова – це важливо. За детальною інформацію слідкуйте на наших сторінках у соціальних мережах.

Лілія Литвин, 

директор Публічної бібліотеки 

відділу культури Кагарлицької міської ради