Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Календар ювілейних дат видатних діячів Київщини» - Олена Кричевська

 

У листопадовому розділі «Календаря ювілейних дат видатних діячів Київщини» - щорічного видання КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», серед ювілярів  уродженка Київщини Олена Кричевська.

Олена Євгеніївна Кричевська (03.11.1892—14.04.1964) - відома українська художниця, живописець, майстер декоративно-ужиткових речей (лялькар, писанкар), представниця відомої української мистецької династії Кричевських. Олена Євгеніївна народилася у с. Горохове Кагарлицького району (нині Обухівський район).

Навчалася у Київському художньому інституті у викладачів Михайла Львовича Бойчука  та Василя Григоровича Кричеського. На студентській лаві познайомилася  з Василем Васильовичем Кричеським. Шлюб брали в Олександро-Невській церкві в Києві, на Липках. 1926 року в них народилася дочка — Катерина Кричевська-Росандіч,  теж відома  художниця, одна з небагатьох найкращих акварелістів України.

В 1930-х рр. Олена Кричевська працювала художнім керівником на Київській кінофабриці (нині Національна кіностудія художніх фільмів ім. Олександра Довженка). Створювала пейзажі, портрети, тематичні картини у реалістичному стилі, а також ужитковий посуд, розписи тканин. В 1943 році  Кричевська з сім`єю виїхала з Києва в Чехословаччину. Перебуваючи у таборі переміщених осіб, Олена Євгенівна організувала майстерню з виготовлення ляльок з пап’є-маше і барвистих тканин для продажу. Під її керівництвом і практичною участю майстерня виготовила для міжнародної виставки 1943 року колекцію ляльок, зокрема українських дівчат і козаків у національних костюмах. Творчий доробок О.Є. Кричевської великий, але на жаль, майже весь він був втрачений під час війни. 1949 року родина Кричевських переїхала до США і оселився у м. Маунтен В’ю, Каліфорнія. Там Олена Кричевська померла і похована.

Олена Євгеніївна Кричевська стала невід’ємною частиною відомої української династії Кричевських, збагативши колосальний художній спадок родини ще однією неповторною гранню. Її живописні твори – серед кращих зразків українського мистецтва першої половини ХХ століття.