Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Українська мова – мудрості криниця»

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» запрошує переглянути у хол-галереї книжкову виставку «Українська мова – мудрості криниця»

Лейтмотивом до виставки є слова О. Гончара:

«Мова – це  всі глибинні пласти духовного життя народу,

його історична пам’ять, найцінніше надбання століть,

мова – це ще й музика, методика, барви буття,

сучасна художня, інтелектуальна і мислительська діяльність народу».

 

На виставці представлені науково-практичні, науково-публіцистичні та навчальні видання: І. Огієнко «Історія Української літературної мови», О. Пономарів «Українське слово для всіх і для кожного», В. Островський, Г. Островська «А українською кажуть так…», В. Кравченко «Звільнення від «малоросійства», А. Коваль «Спочатку було Слово», Н. Антонюк «Дванадцять свят української мови», К. Булахговський «Цікаве мовознавство» та багато інших.

Всебічний розвиток української мови як однієї з найважливіших складових національної ідентичності українського народу є гарантією національної безпеки і суверенітету України та забезпечує єднання нації.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.07.2019р. №596-р схвалено Стратегію популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна держава» та розроблено Концепцію державної цільової програми на 2018 – 2028 роки, яка спрямована на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови. Також, 2018 – 2028 роки проголошено Президентом України Десятиріччям української мови (Указ Президента України № 156/2018 «Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України»).

 

… Українське слово. Ти частка тих, що вже давно померли, їх кров живуща, їх жага нетлінна, безсмертне і величне, як Говерла, багате і дзвінке, як Україна.

Закоханим – ти лагідна як мати, а недругам – як постріл із гармати.

Беру тебе, як скарб, в пісенній вроді з джерел, що не міліють у народі.

                                                                                                                         Д. Луценко