Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Всеукраїнський день краєзнавства

 Пізнай свій край, себе, свій рід, 

свій нарід, свою землю – 

і ти побачиш свій шлях у життя…

Григорій  Сковорода 

 

28 травня в Україні відзначають Всеукраїнський день краєзнавства. Встановлення дати святкування відбулося на VI з`їзді Національної спілки краєзнавців України, у січні 2017 року. Дата 28 травня була обрана не випадково, саме цього дня, в 1925 році, в Харкові розпочала роботу Перша Всеукраїнська краєзнавча конференція, яка зібрала 75 делегатів з усіх регіонів України. Серед них були видатні історики: академіки Д. І. Багалій, Д. І. Яворницький, М. І. Яворський та інші. На форумі було прийнято рішення про створення Українського комітету краєзнавства, який очолив академік Матвій Яворський, що в 1930-ті роки став жертвою сталінських репресій.

Краєзнавство  на Київщині має давні традиції. У 1996 році започаткувала свою роботу Київська обласна організація Всеукраїнської спілки краєзнавців. Сьогодні в області працює 12 первинних осередків, які об`єднали справжніх подвижників та ентузіастів, що зберігають та відроджують пам’ятки столичної області, розробляють туристичні, мистецькі, літературні краєзнавчі маршрути.

Щоб по-справжньому любити рідний край, потрібно добре знати та вивчати його історію, традиції, культуру. Збереження, популяризація і поширення  історичної та культурної спадщини краю - одна з найважливіших функцій та напрямів діяльності бібліотек.  КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» (далі – Бібліотека) – науково-методичний центр краєзнавчої роботи публічних бібліотек та бібліотек ТГ Київської області. Важливий напрямок краєзнавчої діяльності КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - бібліографічне інформування та довідково-бібліографічне обслуговування користувачів шляхом видання бібліографічних посібників.      

На допомогу бібліотекам Київської області та з метою популяризації всебічної інформації про історію та розвиток Київщини Бібліотекою проводяться науково-практичні конференції та готуються, видаються і поширюються інформаційно-бібліографічні посібники.

Щороку Бібліотека готує та поширює краєзнавче видання «КАЛЕНДАР ЮВІЛЕЙНИХ ДАТ ВИДАТНИХ ДІЯЧІВ КИЇВЩИНИ», яке мiстить перелiк ювiлейних дат видатних діячів, уродженців Київської області, та видатних людей, життя і творчість яких тісно пов'язані з Київщиною.

Ознайомитись з  «Календарем  ювілейних дат видатних діячів Київщини» можна на сайті Бібліотеки у розділі «Методична служба» - за рубрикою «Видання бібліотеки».

У 2018 році  КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» започаткувала випуск біобібліографічного покажчика «ГОРИТЬ СВІЧА… УСТА ЗА НИХ В МОЛИТВІ: ЗАГИБЛИМ НАГОРОДЖЕНИМ ВОЇНАМ АТО/ООС КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ» в серії «Захисники України. ХХІ сторіччя». Підготовлено і поширено 12 випусків та узагальне окреме довідкове одноіменне видання (електронні варіанти) . Ці видання є даниною пам'яті спільноти Київщини геройські загиблим воїнам АТО/ООС на захисті незалежності і неподільності України, які посмертно удостоєні державних та військових нагород.

Також, був підготовлений і поширений покажчик «Герої Небесної Сотні Київщини».

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» створила на своєму сайті і наповнює краєзнавчий електронний каталог та Екологічний портал Київщини. Вони  утворені на допомогу бібліотекарям, науковцям, історикам, краєзнавцям, педагогам, студентам, громаді Київської області, всім зацікавленим. Перелік книг дослідників-краєзнавців Київської області та матеріали історико-краєзнавчих конференцій представлено в краєзнавчому електронному каталозі за посиланням: 

Переглянути інші видання Бібліотеки з краєзнавчої тематики можна за посиланням: 

https://child-library.kiev.ua/index.php/vidannya-biblioteki

 

Київщина сповнена своїми дивами. 

Вона несказанно багата на культурні пам'ятники та 

різні історичні визначні місця. 

Вивчайте, пишайтеся та бережіть її духовні і природні надбання!