Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До 110-річчя від дня народження відомого українського письменника МИХАЙЛА СТЕЛЬМАХА

Михайло Стельмах автор багатьох популярних у XX столітті творів, серед яких: «Велика рідня», «Хліб і сіль», «Правда і кривда», «Кров людська – не водиця», «Чотири броди» та багато інших. Його, так звані, «автобіографічні повісті» – «Гуси-лебеді летять…» та «Щедрий вечір» нині входять до шкільної програми й добре знайомі широкому читачеві. Ще його називають одним із найбільших знавців народної мови.  Михайло Стельмах (1912-1984) – видатний український художник слова, поет і прозаїк, драматург і фольклорист, публіцист і кіносценарист.

«З природи чулий і закоханий у світ», – так написав  про  Михайла Стельмаха  відомий письменник і поет Євген Гуцало. У його художньому світі земля і людина посідають центральне місце, це вісь, за словами Максима Рильського, навколо якої обертається вся творчість Михайла Стельмаха.

Особлива сторінка творчості митця – твори для дітей. З батьківською мудрістю, з теплим гумором, цікаво й дотепно писав Михайло Стельмах казки та вірші для дітей. Вони і сьогодні вони надзвичайно цікаві, повчальні та актуальні. У їх основі лежать народні казки, вигадки, дотепні бувальщини. Це ціла бібліотечка близько - двадцяти дитячих книжок – для наймолодших читачів: «Жнива», «Колосок до колоска» (1951), «Живі огні» (1954), «Веснавесняночка», «У сестрички дві косички» (1955), «В їжаковому вітряку», «Як журавель збирав щавель» (1957), «Маленька Оленка» (1962), «Бурундукова сім’я» (1963), «Заячий секрет» (1966), «Цапків урожай» (1967), «Журавель» (1970), «Чорногуз приймає душ» (1971), «Літо-літечко» (1972), «Ой весна-зоряночка» (1977), «У бобра добра багато» (1979).

Життя Михайла Стельмаха пройшло у творчій і натхненній праці. Свій талант він присвятив Україні, своєму народові, відкривши світові його велич, мужність, працелюбність, лагідну та поетичну душу.

Хвала тому, хто людям у приполі

Несе слова, подібні хлібу й солі,

І співи, гідні слави сіяча! 

Ці поетичні рядки Максим Рильський присвятив Михайлові Стельмаху. 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує переглянути книжкову викладку «Сіяч українського поетичного слова Михайло Стельмах», де представлені твори письменника із фондів бібліотеки. Для зручності пропонуємо користуватись електронним каталогом на сайті бібліотеки.