Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Іспит на людяність під страхом смерті»

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до Дня пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, що відзначатиметься в Україні вдруге 14 травня (пам'ятну дату в 2020 році запровадила Верховна Рада України своєю постановою), пропонує переглянути підготовлений відеоматеріал та книжкову виставку «Іспит на людяність під страхом смерті».

Історія Другої світової війни містить не тільки жахливі сторінки масових вбивств, але й приклади опору геноциду та рятування. Жоден із тих євреїв, яким було врятовано життя в період Голокосту, не могли сподіватися на спасіння без допомоги, яку, ризикуючи власним життям і життями своїх рідних, надавали їм українці та представники інших народів України, які теж страждали від гітлерівської окупації.

У питаннях єврейсько-українських стосунків важливе місце посідає порятунок євреїв українцями під час Голокосту. І це особливо актуально сьогодні, коли в Україні триває, розв’язана рашистами проти українців, війна на винищення, тотальне знищення гордого народу, який не приймає царів і диктаторів, який самим своїм волелюбним існуванням ставить під загрозу потворний режим кремлівського узурпатора і рабовласницький устрій сусідньої недоімперії, що застрягла в Середньовіччі. Дії ЗС РФ на території України проти цивільного населення здійснюються з наміром знищити Україну як державу, а українців як націю.

За роки Другої світової війни нацисти знищили майже третину загальної кількості євреїв у світі – близько 6 мільйонів, з них півтора мільйона дітей.

Те, що робить росія зараз – не просто загарбницька війна. Це геноцид українського народу. Не в метафоричному, а в прямому сенсі.

Світ чимало знає про переслідування єврейського народу часів Другої світової війни,а про те, що сьогодні, у ХХІ столітті, коїться на українській землі з українським народом через збройний напад і агресію недодержави, світова спільнота лише починає дізнаватися.