Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До ДНЯ БУЗКУ в Україні

На 8 травня День пам'яті та примирення в Україні символічно припадає ще і неофіційне свято ДЕНЬ БУЗКУ. Ці квіти є справжньою травневою окрасою вулиць і дворів, і завдяки різноманітній красі, і завдяки чудовому неповторному аромату.

Історія назви бузку зобов'язана міфологічному сюжету. Бузок отримав свою родову назву Syrіnga в честь одного з персонажів давньогрецької міфології – німфи Сирінги (Сірінкс).

Наукова назва бузку – Syringa походить від грецького слова «syrinx», що означає «трубка», «сопілка». Якщо з гілки бузку витягти м'яку серцевину, з неї можна зробити сопілку, флейту. Відповідно до грецької міфології, флейту вперше створив бог Пан. Він зробив її з болотяного очерету, в який перетворилася німфа Сірінга, рятуючись від його переслідування. Так ім'я Сірінги дало бузку його наукову назву.

В Україні, у природі росте лише один вид - бузок звичайний, решта видів - завезені з Китаю і Кореї. В Україну  бузок вперше завезли в Кременецький ботанічний сад (Тернопільщина) на початку XVІІІ ст. і досить швидко він поширився по всій Україні: спочатку по садибах багатих та заможних, а пізніше – бідніших людей.

Сад бузку – візитівка Національного ботанічного саду імені Миколи Гришка Національної Академії наук України у м. Києві. Нині колекція бузків Національного ботанічного саду складає 21 вид з 28 існуючих в природі і 132 його сорти. Загальна кількість кущів сірінгарію  – 1500. Це найповніша колекція видів бузку у Європі.

Світовий асортимент бузку налічує понад 2300 описаних сортів. З ХІХ століття почалася селекція бузку: з'явилися його сотні сортів різних відтінків і форм квітів. Ботаніки України теж поповнили колекцію нових сортів – темно-фіолетовий «Вогні Донбасу», з великим квітами «Мрія», ніжно-фіолетовий «Тарас Бульба» та наймахровіший сорт бузку у світі «Леся Українка».

Бузковий сад на Дніпровських схилах в числі найгарніших у світі і є беззаперечною окрасою столиці України. Сад цвістиме аж до кінця травня. І, хто хоче відчути найбільший бузковий аромат, може прийти до саду зранку, він буде більш інтенсивний, ніж після обіду. А ще найсильніше бузок пахне на початку цвітіння.

Разом з тим, бузок – це не тільки красива, а й корисна рослина, яка застосовується в народній медицині. З неї готуються засоби для лікування запальних процесів.

Бузок своєю неповторною красою захоплює  і надихає на творчість поетів, художників, музикантів. КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує переглянути картини відомих художників України, родом з Київщини, які присвятили свої роботи бузку: Віри Довгалевської, Ганни Самарської, Володимира Сидорука, Юрія Пацана, Анатолія Марчука.

Цвіте бузок молочно і лілово.

Чаруючий навколо аромат.

Цвіте бузок рожево,  фіалково

Та  звеселяє все навколо й сад.

Бузковий кущ,  немов букет великий.

Яка краса у гронах на гілках!

Цвіте бузок звичайний і привитий,

А я шукаю щастя в пелюстках.

Цвіте бузок, мов про дитинство спогад,

Вбираю запах і хмеліє кров.

Яка краса! Не відведу свій погляд

Від цих квітучих весняних обнов.

                                                                Марія Яновська