Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До 115-річчя від дня народження однієї з кращих українських письменниць XX століття ІРИНИ ВІЛЬДЕ

 

Треба нам, письменника, творити так, 

щоб і недруги вивчали нашу мову, 

аби  читати нас  в оригіналі. 

Ірина Вільде

 

Ірина Вільде - видатна українська письменниця, ім’я якої, внесено ЮНЕСКО до числа видатних людей ХХ століття і другого тисячоліття. Її ставлять в один ряд зi свiтовими класиками - Вірджинією Вулф та Симоною де Бовуар, а також називають послідовницею українського класика - Ольги Кобилянської. Відомий літературний критик Михайло Рудницький, назвав талант письменниці європейським.

Ірина Вільде - псевдонім Дарини Дмитрівни Полотнюк-Макогон (Полотнюк - за чоловіком, Макогон - за батьком) (05.05.1907-30.10.1982) - авторка одного з найкращих українських соціально-психологічних романів ХХ століття - «Сестри Річинські», який вражає своєю художньою довершеністю та був відзначений Шевченківською премією у 1965 році. Письменниця жила і творила в умовах тоталітарного радянського режиму. Досі дослідники її творчості дивуються: як вдавалося письменниці видавати твори, у жодному з яких не було похвали тодішньому режимові. Вона не приховувала, що є письменницею націоналістичного спрямування і всюди, де тільки могла, популяризувала українську мову, не сприймаючи радянську диктатуру. В страшні часи сталінської диктатури вона мужньо захищала права репресованих, домагалася справедливого висвітлення української історії та визнання рідної мови. Цим вона здобула велику повагу людей. Ірина Вільде вірила в український народ і в його безмежну силу духу. Мало хто знав у ті роки, як вона любила Україну і мріяла про її незалежність! Вона часто повторювала: «Знаю тільки одне: любов до України вмре в мені з останнім моїм подихом».

Письменниця залишила великий літературний доробок у художньому, публіцистичному та критичному жанрах. З-під пера письменниці вийшло близько сорока окремих книг, не рахуючи численних журнальних і газетних публікацій. Серед популярних творів І. Вільде – «Сестри Річинські», «Метелики на шпильках», «Б'є восьма», «Повнолітні діти»

Ірина Вільде стала «хрещеною мамою» для цілої плеяди відомих сучасних українських письменників, благословивши їх на творчий шлях: Романа Іваничука, Дмитра Павличка, Романа Лубківського та багатьох інших.

На жаль, талановита письменниця залишилась мало відомою для широкого кола сучасних читачів. «…Я для себе з подивом виявила, що у прозі, наприклад, величезне враження справили на мене твори Ірини Вільде. Я досі вважаю її дуже недооціненою письменницею», - написала популярна письменниця Оксана Забужко.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» запрошує до бібліотеки та пропонує познайомитись з книгами видатної письменниці Ірини Вільде. Для зручності можна користуватись електронним каталогом на сайті бібліотеки.