Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До 36-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася аварія, яка медичними, економічними, соціальними і гуманітарними наслідками визнана найбільшою в історії людства техногенною катастрофою, а за екологічними – планетарною.

Цей день в Україні оголошено Днем чорнобильської трагедії.

Генеральна Асамблея ООН спеціальною резолюцією оголосила 26 квітня як Міжнародний день пам'яті про чорнобильську катастрофу.

Минає 36 років від опаленої радіацією весни 1986 року, а цей день Чорнобильської трагедії все одно продовжує хвилювати людей – і тих, кого вона зачепила своїм чорним крилом, і тих, хто народився далеко від покривдженої української землі.

Чорнобиль – це не лише велика трагедія, а й символ героїчної мужності та жертовності багатьох тисяч українців. Ризикуючи своїм життям та здоров'ям, вони виконали свій обов'язок і захистили  Україну та інші країни світу від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

Врятований світ – найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. У серцях українців завжди житимуть їх імена. 26 квітня Україна згадує тих, чиє життя забрав Чорнобиль і схиляє голову в подяці перед ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС. 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», в минулому році, до  35-х роковин  Чорнобильської катастрофи підготувала та поширила методико-бібліографічний посібник «Чорнобиль… Світова катастрофа», в серії  «На допомогу бібліотекам Київської області», який можна знайти на сайті бібліотеки за посиланням «Видання бібліотеки» (2021 р.). Цей посібник містить корисну інформацію про події тих років та про книги, які пропонують різні погляди і оцінку трагедії та подолання її наслідків.   

Низький уклін, вічна пам'ять і шана всім, хто врятував людство від Чорнобильської біди!