Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 95-річчя від дня народження Олеся Бердника

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 95-річчя від дня народження Олеся Бердника, життя і творчість, якого пов'язані з Київщиною. Він один з тих митців, кого представлено на сторінках видання бібліотеки «Календар ювілейних дат видатних діячів Київщини на 2021 рік».

27 листопада 95 років від дня народження Олександра (Олеся) Бердника (27.11.1926-18.03.2003) – відомого українського письменника-фантаста, футуролога, філософа, художника, дисидента, громадського діяча. Олесь Бердник один із засновників Української Гельсінської групи та гуманістичного об’єднання «Українська духовна республіка», політв’язень радянських таборів. 

Олесь Бердник — український письменник зі світовим ім’ям і багатогранним талантом  прозаїка, поета і драматурга. Він автор доброї півсотні романів, повістей, збірок оповідань та поезій.  У його творах — патріотичні теми, гостра сатира на тогочасне радянське суспільство, фантастика; він писав про козацтво, кохання, Природу, Всесвіт, філософію буття людини і, зокрема, українця. Бердником написані твори для дітей і дорослих. За дослідженнями, проведеними в Канаді, письменник входить до першої десятки східноєвропейських авторів, що перекладаються англійською та французькою мовами.

Життя, творчість і громадська діяльність Олеся Бердника тісно пов'язані з Киїщиною. Дитячі і юнацькі роки він провів у мальовничому селі Кийлів Бориспільського району Київської області, бо родовід письменника, з діда-прадіда, походить саме з Кийлова. За спогадами людей, які знали Бердника, наприкінці 40-х років ХХ ст. він створив у Борисполі аматорський театр, де займалися молоді юнаки і дівчата, які за розум, мудрість, вроду і зріст називали Бердника Богом. Також він працював у бориспільській районній газеті «Колективіст» (1948 рік), тепер — «Трудова слава», де обіймав посаду випускового редактора. У 70-ті роки минулого століття Бердник з родиною  оселяється в селі Гребені Кагарлицького району Київщини. Саме тут серед квітучих садів на крутих схилах Дніпра, вважав філософ,  знаходиться країна Правди і Добра. Олесь Бердник, разом зі своїм побратимом, кобзарем Василем Литвином, опікувалися створенням кобзарської школи у селі Стрітівка Кагарлицького району, організовували просвітницькі виступи-концерти, відвідували історичні місця і могили Київщини, України. 

Олесь Бердник був і справжнім літописцем та істориком. Він не просто вплітає до своїх творів реальних людей, невигадані факти і сюжети, але й дає безцінні історичні свідчення про події, очевидцем або учасником яких був сам. Це і Друга Світова війна, і Голодомор 1932-1933 років, репресії 1937 років, перебування інтелігенції, освічених людей у радянських концтаборах. Зокрема, багато описує події, які відбувалися на Бориспільщині (Кийлів, Ревне, Бориспіль, Вороньків, Рогозів), а також інших місцях України.

У 2003 р. Олеся Бердника не стало. За заповітом, він похований біля рідної хати  у селі Гребені Київської області, на території свого помешкання, у саду під кущем калини. Олесь Бердник хотів бути похований, як козак, тому могилу насипали у формі кургану.

Літературна діяльність принесла Берднику справжнє, заслужене визнання,  не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Книги письменника перекладені багатьма мовами: англійською, болгарською, французькою, чеською, словацькою, японською, угорською, польською, німецькою та іншими. Роман «Зоряний Корсар» був виданий у 26 країнах світу.  Філософію митця вивчають в університетах Канади і США.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» запрошує переглянути книжкову викладку «Літературний Всесвіт Олеся Бердника» та познайомитись з  високохудожніми і гуманістичними творами письменника.