Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Всесвітній день дитини

В КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до Всесвітнього дня дитини для маленьких читачів та їх батьків оформлено правознавчу книжкову виставку «Я маю право на тепло і ласку».  

 

20-го листопада в багатьох країнах світу відзначають свято дитячої радості, благополуччя, світового взаєморозуміння і братерства. 

Діти – це найголовніший скарб кожного суспільства. І від того, як виховують дітей, які зерна добра, справедливості, мужності в них закладають, залежить не тільки майбутнє кожної країни, а й майбутнє всього світу. 

Діти також є найбільш вразливою частиною суспільства, тож для того, щоб захистити права дітей 20 листопада 1959 року Генасамблея ООН ухвалила Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини – міжнародні документи із захисту прав дітей. 

Спочатку дата святкування Дня дитини рекомендувалася виключно на розсуд кожної держави, яка визнає для себе доцільним відзначати цей день.

Наразі ж Декларацію ратифікували 193 країни.

Як зазначається в документах, кожна дитина має право на освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство. 

Здобувши незалежність, Україна взяла на себе низку зобов’язань з поліпшення добробуту дітей і ратифікувала Конвенцію про права дитини 27 лютого 1991 року, а 27 вересня того ж року документ набув чинності.

Наразі в Україні на права дітей впливає багато чинників, спричинених станом економічної ситуації, соціальним становищем, військовими діями, анексією та окупацією частини територій держави та багато інших.

Але цей день відзначається як свято дитячої радості, благополуччя, світового взаєморозуміння і братерства. 

 

А на сайті КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» створено постійно діючий правовий інтернет-ресурс для дітей та батьків «Я – дитина! Я – особистість!»

Для дорослих тут представлено перелік документів державного та міжнародного рівня в системі захисту прав дитини, а для маленьких відвідувачів сайту, окрім того, представлено ігровий контент з цікавими вікторинами, які допоможуть дитині вивчати свої права, граючись.

 

Хай щастю дитини не буде кінця!