Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ» ВІТАЄ З ДНЕМ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

 

Рідне слово... Ні, вітер огуди

Не затулить нам злякано рот.

Ми без нього так собі — люди,

А із ним — український народ. 

Іван Малкович

 

День української писемності та мови Україна та все світове українство традиційно відзначають 9 листопада.

За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається позёмно українська мова.

Мова – це наша історія, наш світогляд, одне  з найцінніших багатств, яке залишили нам наші предки. З покоління в покоління український народ оберігав і витворював свою мову, витворивши її, в одну з найбагатших мов слов’янства. Понад  триста тисяч пісень виспівали українці своєю мовою, серед яких, пісенні шедеври незрівнянної  краси. Українська мова  визнана  однією з наймилозвучніших мов світу. Українською написані невмирущі твори: Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Івана Франка, Івана Карпенка-Карого, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Олеся  Гончара, Павла Загребельного, Лiни Костенко, Миколи Вiнграновського та інших видатних письменників України. Українська культура постійно збагачується творами, в перекладі українською, світової літератури. Сучасна українська мова нараховує приблизно 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються.

День української писемності та мови об`єднує в одну велику родину своїх шанувальників  в усіх куточках України та світу. Щороку саме в цей День всі бажаючі пишуть Всеукраїнський радіодиктант національної єдності та стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Радіодиктант-2021  традиційно відбудеться 9 листопада і розпочнеться о 10:00, а сам текст буде диктуватися о 10:30. Автором тексту та читцем цьогорічного Радіодиктанту буде культовий український письменник Юрій Андрухович.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує взяти участь в Радіодиктанті та переглянути книжкову викладку літератури із фондів бібліотеки до Дня української писемності та мови «Мова! Мудра Берегиня України».

Пишіть УКРАЇНСЬКОЮ! Розмовляйте УКРАЇНСЬКОЮ!

Читайте УКРАЇНСЬКОЮ! Пишайтеся УКРАЇНСЬКОЮ!