Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Світ любові Миколи Вінграновського»

Творчість Миколи Вінграновського визнана як одна з вершин української літератури.  Це про нього академік Іван Дзюба написав: «Творчість його вже всіма визнана, як одна із окрас нашої літератури, найяскравіших її здобутків». А Борис Олiйник сказав: «Такої могутньої постатi в сучаснiй українськiй культурi немає».

Микола Степанович Вінграновський (1936-2004) - великий Майстер слова, письменник, кінорежисер, кіносценарист, кіноактор та визнаний інтелектуал-шістдесятник. Багатогранний талант митця відзначено: Державною премією України імені Тараса Шевченка, літературною премією «Благовіст», премією Фундації Антоновичів (США) та премією імені В. Вернадського.

Микола Вінграновський автор 10 поетичних збірок, 9 повістей і роману «Северин Наливайко». На вірші Вінграновського написано багато пісень, в тому числі - у бардівському жанрі. А ще Вінграновський талановитий дитячий автор, хоч багато митців стверджують, що «вірші його ніякі не дитячі, вони про всіх, і для всіх». І все ж у його творчому доробку виділяють збірки для дітей: «Мак і кіт», «Літній ранок», «Літній вечір», «Ластівка біля вікна», «На добраніч». Саме за них  1964 року письменник був удостоєний Шевченківської премії.

Митець дуже любив  Київщину і мав тісні зв`язки з творчою інтелігенцією Білої Церкви. Улюбленим місцем для відпочинку та натхнення була галявина поблизу річки Рось на околиці села Яблунівка.  Тут  стоїть пам’ятний знак і проходять творчі зустрічі на честь митця. Частим гостем був Микола Степанович в центральній бібліотеці м. Біла Церква, де тепер влаштовано музей поета та відбуваються конкурси молодих читців його творів. В 1993 році в Білій Церкві заснована міська молодіжна літературно-мистецька премія ім. М.С. Вінграновського. Лауреатами  премії  стають молоді діячі й молодіжні колективи сфери літератури і мистецтва, діяльність яких пов'язана з Білою Церквою. А ще за власні кошти Микола Вінграновський збудував Храм  поблизу міста Борисполя на Київщині.

 

Щасливий той, хто, і зазнавши мук,

Життя прожив прозоро і натхненно.

Щасливий той, хто серця світлий звук

Проніс в трагедіях епохи недаремно.

Тепер з людьми дорогу простеляю -

Щасливий день мій, бо я серцем знаю,

В який народ мій перший плід впаде!

                                                                                                       Микола Вінграновський

    

Творчість Миколи Вінграновського різноманітна та дуже цікава. Митець допогає кожному побачити справжню правічну красу  рідної землі, замилуватися нею і відчути гордість за те, що народився саме на цій землі.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»  має в своїх фондах чудові видання з великої творчої спадщини Миколи Вінграновського і запрошує до читального залу бібліотеки, щоб переглянути книжкову викладку «Світ любові Миколи Вінграновського». Викладка представляє поетичні збірки, окремі твори поета різних років видання, матеріали про творчий і життєвий шлях митця. 

Для замовлення книг пропонуємо скористатися електронним каталогом на сайті бібліотеки.