Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Іловайськ 2014: час не лікує»

 

Матеріал поданий без змін

«Іловайськ 2014: час не лікує»

(виставка-реквієм до Дня пам'яті захисників України. З досвіду роботи КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області)

На календарі – серпень 2021 року. 24 серпня виповнилося 30 років від тоді, як на політичні карті світу з'явилася Українська держава. Проголошення її незалежності відбулося мирним, цивілізованим шляхом у стінах парламенту. Тоді ми не знали, що мине небагато часу, і в нетрях Кремля народжуватимуться підступні плани повернення нас «під крило старшого брата». Не відали, що під його «Градами» і «Ураганами» гинутимуть українці. На захист країни стануть всі представники українського етносу, жителі всіх українських міст і сіл. 

І є ще 29 серпня 2014 року - чорна дата підлого й підступного розстрілу сотень українських військових та добровольців під час виходу із Іловайська.

Для відзначення дня пам'яті та героїзму загиблих захисників було вибрано саме цю дату, оскільки під час Іловайської операції, що відбулася на сході держави, українська армія зазнала найбільших втрат.

Для відзначення дня пам’яті та героїзму загиблих захисників в КЗ «Публічна бібліотека» розгорнута виставка-реквієм, що розповідає про відважних українських воїнів, які є символом гідності, кожен з них вчинив подвиг, повставши проти насилля та несправедливості, віддавши життя за нову, відроджену Україну. Крім літератури, яка представлена на виставці особливу увагу привертає картина «Скорбота війни», яку подарували бібліотеці мешканки Вишневого Алла та Оксана Яворські – мама та сестра Олександра Яворського, учасника АТО, життя якого обірвалося у 2016 році. Соняхи зображені на картині стали символом Іловайської трагедії. На виставці також представлені матеріали про воїнів-земляків, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Оксана Бабич,

бібліотекар І категорії відділу обслуговування читачів

КЗ «Публічна бібліотека»  Вишневої міської ради,

 Бучанського району Київської обл.