Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" до 165-річчя українського класика зі світовим ім`ям Івана Франка

 

В КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" до 165 - річчя видатного українського письменника і громадського діяча Івана Франка  оформлено книжкову виставку "Віч-на-віч з Іваном Франком". На виставці  представлені художні твори, ліричні збірки поета, друковані видання про основні сторінки життя і творчості письменника, спогади відомих людей про нього.

Іван Франко (27.08.1856 - 28.05.1916) - видатний українець, геніальний письменник, поет, публіцист, перекладач, вчений, громадський і політичний діяч. Він прожив неповних 60 років, але його життєвий шлях - приклад наполегливої праці та життєвого успіху. Іван Франко був надзвичайно талановитою і багатогранною особистістю, творчість якої  захоплює не одне покоління українців.

За понад 40 років активної творчої діяльності І. Франком написано орієнтовно 6000 творів, серед них – 10 поетичних збірок, 1 збірка поем (усього їх 50), 10 творів великої прози і приблизно 100 – малої: оповідань, новел і казок, понад 3000 публіцистичних статей та наукових праць, серед яких–науково-дослідницькі, науково-популярні, науково-філософські, науково-публіцистичні та літературно-критичні. Письменник знав 19 мов і переклав українською твори близько 200 авторів із 14 мов та 37 національних літератур. 

"…Ми не можемо назвати, мабуть, жодної ділянки людського духу, в якій би не працював Іван Франко і в якій він би не був великий…"- писав Павло Загребельний.

 Іван Франко на сьогодні єдиний український поет, який  номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури. Твори письменника перекладено багатьма мовами світу. Окремі поезії покладено на музику, деякі прозові твори екранізовано й інсценізовано.

 "…Титанічна діяльність Франка відбила національні воління розірваної між імперіями Романових і Габсбургів української землі… Шевченко народив, а Франко виховував українську націю…» ;  «Він — геніальний поет. Саме як поета ми бачимо його поряд з найвидатнішими світовими майстрами, а в рідній літературі він чи не єдиний має право займати місце на недосяжній височині Шевченка."  - Дмитро Павличко.

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" запрошує всіх бажаючих перечитати книги із великої літературної спадщини Івана Франка, які є в фондах бібліотеки. Електронний каталог для пошуку є на сайті бібліотеки.

Читаймо, вивчаймо, цитуймо, поширюймо творчість генія української нації, величної постаті України - Івана Франка.