Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Комунальному закладу Київської обласної ради «Київська обласна бібліотека для дітей» 112 років

 

Комунальному закладу Київської обласної ради «Київська обласна бібліотека для дітей»  17 серпня 2021 року виповнюється 112 років з дня заснування.

Бібліотека була заснована потомственою почесною громадянкою м. Києва, відомою педагогинею Дорою Доброю 17 серпня 1909 року.

Розміщувалась бібліотека в центрі м. Києва по вулиці Прорізній у бельетажі будинку № 5 і мала назву «Детская библиотека Д.Ю.Доброй».

Це була перша у м. Києві, в Україні і в Європі спеціалізована бібліотека для дітей.

За 112 років бібліотека пройшла цікавий, змістовний, часом складний шлях, і наразі є потужною духовною інституцією, непересічною родзинкою в культурному полі незалежної України.

За підтвердженням архівних документів, інвентарних книг та книг наказів бібліотека ніколи не припиняла своєї діяльності і була завжди золотим промінчиком для дітей столиці та працівників бібліотек Київщини у найскладніші для України історичні часи.

До утворення Республіканської бібліотеки для дітей УРСР (нині Національна бібліотека України для дітей), бібліотека фактично виконувала функції Республіканської бібліотеки. Вона була науково-методичним центром з питань створення бібліотек для дітей та організації їх роботи в Україні.

Докладніше з історією бібліотеки можна ознайомитися за книгою: Зніщенко М. П. Педагогічні аспекти в бібліотечній діяльності Д.Ю.Доброї : наук. вид. / М. П. Зніщенко ; передм. канд. пед наук, проф. В .М. Медведєвої. – Київ : Смолоскип, 1999. – 138 с., яка є в фонді КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей».

В основу книги покладено наукове дослідження кандидата історичних наук, заслуженого працівника культури України, віце-президента ГО «Українська асоціація працівників бібліотек для дітей» Миколи Зніщенка, який вже 35-й рік успішно очолює цю бібліотеку.

Наразі КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» виконує ще й додаткові функції, покладені на неї Київською обласною радою та управлінням культури Київської обласної державної адміністрації з питань науково-методичного, координаційно-консультативного, інформаційного забезпечення бібліотек Київської області, що обслуговують доросле населення (з лютого 1992 р.), та по отриманню, розподілу та видачі літератури за Державними, обласними та іншими програмами поповнення бібліотечних фондів для бібліотек Київської області (з 1996 р.).

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» завжди рада своїм читачам, бібліотечним працівникам, що обслуговують і дитяче, і доросле населення Київської області, колегам з будь-яких бібліотек України, гостям столиці.

Напередодні великого свята, - 30-річчя Незалежності України, - дирекція та колектив КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» бажає всім міцного здоров’я, творчих успіхів, добробуту та процвітання в своїй незалежній європейській Вітчизні, де в державній політиці розвиток культури і, зокрема, Бібліотек, буде завжди на чільному місці. Віриться в щасливе майбутнє держави та в те, що незалежна Україна буде і на далі берегти цю духовну перлинку, якою є перша спеціалізована бібліотека для дітей в Україні і в Європі - КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» («Детская библиотека Д.Ю.Доброй»), яка заснована 17 серпня 1909 року.