Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

1 березня – Всесвітній день котів

У перший день весни відзначається Міжнародний день котів – найпопулярніших домашніх тварин у всьому світі.

Кажуть, що кішки лікують від хвороб, допомагають позбутися поганого самопочуття, та ще й мишей ловлять. Про те, чому кішок добре тримати вдома, можна говорити довго. Особливо з тими, в кого вони вже є.

За даними Ліонського університету в світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Найбільше їх в Австралії, де на 10 жителів приходиться 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією (тут більше 30 мільйонів пухнастих звірів), а в Європі першість належить Франції, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. В той же час є країни, де домашній кіт майже не зустрічається (наприклад, Перу та Габон).

Коти – легендарні особистості. Про них існує чимало повір’їв.

Подейкують, що коти мають цілих дев’ять життів! При чому, всі коти вміють правильно себе поводити при падінні: спочатку вирівнюється голова, потім спина, потім ноги, а в кінці спина, вигинається, щоб пом’якшити приземлення.

Кішка – перший гість у новому будинку. Здавна існував звичай, згідно якого, перш ніж увійти в новий будинок, туди треба пустити кішку.

Вірили і в «метеорологічні» властивості кішки: якщо вона спить в найтеплішому місці будинку – варто очікувати похолодання, шкребе підлогу – до сильного вітру; кіт вмивається і вилизує лапки – погода найближчими днями буде теплою і сонячною; чхає – до дощу.

Бояться люди чорних котів, бо «…говорять, що не повезе, якщо чорний кіт дорогу перейде…». Але, в такому випадку, кажуть, що треба потриматися за ґудзик, тричі плюнути через ліве плече, скрутити фігу або ж найефективніше – почекати поки хтось інший пройде – і чари чорного кота не діятимуть.

Про котів написано багато книг, їм присвячують вірші, знімають мультфільми та фільми.

Цікаву та корисну інформацію про ніжних пухнастих красунь наші читачі можуть знайти у таких виданнях:


Гальперина Г. А. Персидские кошки / Г. А. Гальперина. – Москва : Вече, 2004. – 160 с.


Иофина И. О. Ваш котенок / И. О. Иофина. – Москва : Вече, 2004. – 160 с.


Котигоренко Н. В. Все про кішок. Захоплююча розповідь про кішок, а також казки про «вусатих-смугастих», зібрані дівчинкою Наталкою / Н. В. Котигоренко. – Київ : Довіра, 1992. – 352 с.


Ланда Н. Кошенята / Н. Ланда. – Харків : Ранок, 2004. – 32 с.


Листопад О. Васе о кошках / О. Листопад. – Минск : Книжный дом, 2005. – 256 с.


Пейдж Д. Давай знайомитися: Кошеня / Д. Пейдж. – Харків : Ранок, 2004. – 48 с.