Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Виїзди до бібліотек Кагарлицького району та до бібліотек м. Ржищів

21-22 червня 2018 року дирекцією КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей", як головного обласного науково-методичного, координаційного, консультативного центру з питань бібліотечно-інформаційного обслуговування дорослого і дитячого населення Київської області, у складі: М. П. Зніщенка - генерального директора, Л. П. Соляник - заступника генерального директора по науковій роботі, Л. В. Смисловської - заступника генерального директора по роботі з ЦБС та бібліотеками ОТГ, було здійснено виїзди до бібліотек Кагарлицького району з метою комплексного обстеження, надання науково-методичної і практичної допомоги та до бібліотек м. Ржищів з метою обстеження та надання науково-методичної і пратичної допомоги з питань сприяння патріотичному вихованню.

Під час виїздів було підтверджено де-факто, що всі бібліотеки успішно працюють згідно своїх Статутів та на високому фахово-професійному рівні, використовуючи традиційні і новітні форми роботи, сучасні технічні засоби, забезпечують якісне виконання своїх функцій з питань бібліотечно-інформаційного обслуговування своїх місцевих громад з урахуванням особливостей регіону, соціального та вікового складу населення.

За результатами вивчення діяльності бібліотекам були надані експрес-довідки та науково-методична, консультативна, практична допомога з актуальних питань галузевої діяльності та з конкретних питань, в яких була потреба кожної окремої бібліотеки. Більш аналітично-детальні довідки будуть пізніше направлені в районний (Кагарлик) і міський (Ржищів) відділи культури, туризму, національностей та релігій.

В рамках виїздів відбулися зустрічі дирекціїї КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" з керівниками місцевих органів влади:

•   м. Кагарлик, в перший день перебування - з міським головою Панютою О. О. та його заступником Пурієм О. А., з якими відбулося плідне ділове спілкування і була нагода особисто їх подякувати за розуміння ролі бібліотек в житті місцевої громади, за те, що Кагарлицькі міська бібліотека для дорослих (завідувач - Н. Г. Малєєва) і міська бібліотека для дітей (завідувач - Н. М. Торохтій) мають гарно відремонтовані приміщення, комп'ютерну, копіювальну техніку, інтерактивну дошку, постійно мали кошти на підписку періодичних видань та поповнення фонду новою літературою і за те, що і після того, як ці дві бібліотеки передали у підпорядкування Кагарлицькій районній державній адміністрації, міська влада не залишає їх поза увагою, а відвідує їх з подарунками;

•   в другий день перебування - з заступником з гуманітарних питань Кагарлицької районної державної адміністрації Синюк С. М., де під час спілкування в галереї Пам'яті і Слави, яка створена в РДА, з порозумінням обговорили важливі питання розвитку бібліотечної мережі Кагарлицького району, шляхи зміцнення їх матеріально-технічної бази, та інші соціально-політичні актуальні питання.

Під час виїзду в бібліотеки Кагарлицького району дирекцію КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" супроводжували в. о. начальника Кагарлицького районного відділу культури, туризму, національностей та релігій Литвин О. В., провідний спеціаліст відділу Полозов В. В., завідувач РОМЦНТКОР Король Ю. П. та провідний методист Центру Коршунова А. П.

Крім бібліотеки для дорослих та бібліотеки для дітей м. Кагарлик, здійснено комплексне обстеження сільських бібліотек с. Антонівка (завідувач бібліотеки: Крутько Н. М.), с. Леонівка (завідувач бібліотеки: Фіялко С. В.) та с. Великі Пріцькі (завідувач бібліотеки: Ільченко В. І.), діяльність яких засвідчила, що вони є справжніми сучасними інформаційними і соціо-культурними центрами для місцевих громад, користуються підтримкою сільських рад (сільський голова с. В. Пріцькі - Микитянський О. А., особисто був присутній під час перебування даної комісії в бібліотеці і підкреслив, що високий професіоналізм працівників культури села, їх чітка координація і спільна робота - запорука успіху розвитку сучасної місцевої громади).

Велике враження і захоплення викликає Великоприцьківській краєзнавчий музей під керівництвом талановитої особистості Н. М. Вегери-Предченко. Експонати та розповідь завідуючої - неперевершені!

Дирекція КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" вдячна керівникам органів влади м. Кагарлик та Кагарлицького району, бібліотечним працівникам за створення якісних умов для роботи комісії під час виїздів.

•   м. Ржищів, в другий день перебування - зустріч з начальником відділу культури, туризму, національностей та релігій Пасекою О. В.: обговорили нагальні питання для успішного розвитку бібліотек м. Ржищів (для дорослих - завідувач: Катрюк Г. І.; для дітей - завідувач: Слободян Н. М.) та, зокрема, з питань патріотичного виховання; шляхи зміцнення матеріально-технічної бази.

Було дуже приємно, що під час роботи комісії в бібліотеках надійшла звістка, що на сесії Ржищівської міської ради (голова - Чорненька Х. І.) депутати ухвалили рішення про виділення бібліотеці ноутбуку (комп'ютери в бібліотеках підключені до Інтернету і вони активно використовуються в роботі як спеціалістами, так і читачами). До речі, ноутбук бібліотека для дорослих отримала вже в той же день. В роботі по бібліотеках комісію супроводжувала провідний спеціаліст відділу культури Леляк Л. П. - досвідчений фахівець і знавець з питань культурно-освітньої роботи.

Бібліотеки м. Ржищів постійно осучаснюють форми і методи своєї діяльності, працюють в чіткій координації та партнерстві з закдадами культури, громадськими організаціями, осередками патріотичного спрямування; використовують мережу Інтернет та інші сучасні технічні засоби; якісно провели (без припинення обслуговування читачів) переоблік документального фонду бібліотеки, здійснили вилучення літератури, яка втратила свою актуальність.

Дирекція КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" висловлює вдячність Ржищівському міському відділу культури і бібліотечним працівникам за створення якісних умов для роботи комісії.

Основним коротким висновком вивчення діяльності бібліотек Кагарлицького району, м. Кагарлик та м. Ржищів є те, що бібліотеки працюють на високому професійно-творчому рівні у відповідності до сучасних вимог розвитку суспільства і країни, а для удосконалення їх діяльності їм необхідне щорічне постійне фінансове забезпечення зміцнення матеріально-технічної бази, поповнення документального ресурсу новими надходженнями, обов'язкове підключення до Інтернет-мережі, про що органи місцевої влади знають, пам'ятають і, по можливості, позитивно вирішують ці питання.

 

Фото: м. Кагарлик та Кагарлицький район

 

Фото: м. Ржищів

 

Фото: книжкові виставки, викладки, куточки, інсталяції в бібліотеках Кагарлицького району, м. Кагарлик та м. Ржищів