Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

На хустки Єрківці багаті - з досвіду роботи Публічної бібліотеки с. Єрківці Дівичківської ОТГ Київської області.

 Матеріал поданий без змін

На хустки Єрківці багаті

(З досвіду роботи Публічної бібліотеки с. Єрківці Дівичківської ОТГ Київської області)

 

У день, коли православна церква вшановує пам’ять святої великомучениці Катерини, вся Україна і весь світ святкують День української хустки.

Введення свята на державному рівні ініціювали винницькі активісти. Вони переконані, що День української хустки сприятиме збереженню та відродженню українських традицій.

Улюбленим головним убором українських жінок з давніх давен була  хустка і не має у світі таких жінок, яким би вона була не до лиця.

Українська світлиця, що діє при Публічній бібліотеці села Єрківці розквітла дивовижними квітами та веселковими барвами, які зібрані на виставці-експозиції «На хустки Єрківці багаті».

Це хустки з бабусиної скрині, деяким з них по 100 років. Білі, червоні, зелені, сині, різнокольорові. Кожна людина, зайшовши до бібліотеки, не залишилась байдужою до їх різноманіття. З великою любов’ю та повагою відвідувачі бібліотеки розглядали ці хустки, як елемент українських народних звичаїв та традицій. І звичайно ж, ділилися спогадами.

А учасники краєзнавчо-народознавчого вернісажу «Незбагненне диво – українська хустка» пригадали, що хустку носили дівчата та жінки, як взимку, так і під палючим сонцем. На свята пов’язували кращі хустки, ніж у будні. Але хустку не тільки пов’язували, нею і накриватись можна, з неї і ляльки робили, і дитину в хустку сповивали. А маленькі хусточки слугували гаманцем – клали в неї гроші і закручували. Ще хустки свідчили і про рівень достатку родині.

Ось така вона – звичайна українська хустка, родинний оберіг, краса нашого народу. Вона об’єднує дівчину і жінку, минуле і сьогодення, дарує віру у щасливе майбуття.

Тож милуймося, шануймо, відроджуймо рідні українські традиції, щедро несімо це дітям!

А всіх Катерин, Катрусь вітаємо з днем ангела!

Ольга Шульга,

директор Публічної бібліотеки

с.Єрківці Дівичківської ОТГ

Київської області