Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

ПРАВЕДНИК МИРУ, БЛАГОДІЙНИК І МЕЦЕНАТ - з досвіду роботи Обухівської РЦБС Київської області.

 Матеріал поданий без змін 

ПРАВЕДНИК МИРУ, БЛАГОДІЙНИК І МЕЦЕНАТ

(З досвіду роботи Обухівської РЦБС Київської області)

 

29 липня в Україні та світі вшановують 155-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького (1865–1944 роки життя). 44 роки він очолював Греко-католицьку церкву.

Андрей Шептицький народився 29 липня 1865 року в с. Прилбичі, що на Яворівщині. За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку Церкву як в Україні, так і за кордоном.

Будучи одним із найбагатших людей Галичини, щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 році заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику кількість експонатів, земельний банк, народну українську лікарню (на той час єдину у Львові), Греко-католицьку богословську академію у Львові (1928), що стала єдиним у Польщі українським вишем. Був послідовним противником політичного терору. Шептицький знав 10 мов і вільно ними розмовляв. Він також підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. Як Галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму. Зазнавав утисків більшовиків. Помер 1 листопада 1944 року внаслідок тяжкої хвороби.

Патріот, меценат, громадський діяч, людина величних гуманітарних подвигів і глибоких духовних вчень. Він був не просто персоною загальнонаціонального масштабу, але й людиною-епохою, дивився навіть не у завтрашній день, а на декілька десятиліть уперед, дійсно дбав про ближнього, незалежно від віри, національності чи поглядів особи. Своїми діями та словами він значно випередив час, в якому жив. Саме тому гідний бути прикладом для наслідування. Таким був і навіки увійшов у світову історію та пам’ять України митрополит Андрей Шептицький.

Для детальнішого ознайомлення з життєвим і творчим шляхом А.Шептицького запрошуємо до Обухівської районної бібліотеки для дорослих, де оформлена тем. викладка «Праведник миру, благодійник і меценат», присвячена 155-річчю від дня його народження.