Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книги про Україну та рідний край наших земляків (бібліотечне ревю) - з досвіду роботи Києво-Святошинської центральної районної бібліотеки для дорослих Київської області.

 Матеріал поданий без змін

Книги про Україну та рідний край наших земляків

(бібліотечне ревю)

(З досвіду роботи Києво-Святошинської центральної районної бібліотеки для дорослих Київської області)

 

З прадавніх-давен живе наш український народ на власній благословенній землі, працює на ній, захищає її, оспівує її і свою любов до неї у слові – м’якому, соковитому, звучному, барвистому й мелодійному.

Багата і наша Києво-Святошинська  земля на талановитих людей. Серед них – письменники, поети, які прославили наш край та оспівали його в своїх чудових творах. З метою популяризації творчого доробку письменників Києво-Святошинського району як відомих, так і початківців в Києво-Святошинській центральній районній бібліотеці для дорослих було впроваджено інформаційно-краєзнавчий проект «Сузір'я літературних імен рідного краю». Також метою цього проекту є поширення краєзнавчої інформації на сайті бібліотеки та соціальних мережах та співпраця з ТОВ «Видавництво Ліра-К» по підготовці до видання повнотекстових книг письменників рідного краю.

Завдяки співробітництву з видавництвом побачили світ твори  поетів та письменників нашого краю.

 

Сяйво рідного краю : альманах. – Київ : Видавництво Ліра-К, 2017. – 692 с.

 

 

Збірник «Сяйво рідного краю» об’єднав під однією обкладинкою творчість митців Києво-Святошинського району, які впродовж останніх десятиліть творили і впливали на духовний розвиток усього краю. Поети і прозаїки, художники і музиканти, майстри декоративно-вжиткового мистецтва та скульптори – таким є творче розмаїття району. Роботи кожного із представлених в альманасі митців – це неповторний почерк і стиль, погляд на минуле, сучасність і майбутнє, а також власна відповідь на виклики часу.

Книга буде корисною всім, хто цікавиться мистецьким середовищем Києво-Святошинського району, учням середніх та старших класів, вчителям образотворчого мистецтва, української мови та літератури, краєзнавцям, а також усім, хто любить рідний край та пишається його здобутками.

 

Бубир В. Жовтолисті каруселі : поезія. / Володимир Бубир. – К. : Видавництво Ліра-К, 2020. – 108 с. – (Літературна Київщина).

 

 

Володимир Бубир  - поет, прозаїк, член НСПУ, в.о. голови Київської обласної організації НСПУ, член літературного   об’єднання НСПУ «Радосинь», автор книг «Заворожка», «Хитра хмарка», «Легенди і казки «Кастеля», «Кленові журавлі», «Київські акварелі».

Шоста книга автора «Жовтолисті каруселі» – це і громадянська лірика («Іде війна»), і філософська («Осанна вишні»), пейзажна та інтимна («Жовтолисті каруселі»), кращі вірші з попередніх видань («Із пам’ятного»), і фрагменти біографічних спогадів («Озираючись на пройдене»). Усі ці розділи об’єднані світлом душі автора в єдиний потік роздумів про збереження доброти, любові, моральних цінностей, тривогою за наше сьогодення та майбутнє.

Книга розрахована на широке коло читачів.

 

Володай Т. Материнська пісня : поеми, казки, оповідання / Тетяна Володай.  – Київ: Видавництво Ліра-К, 2020. – 184 с.

 

 

 Володай (Зубкова) Тетяна Володимирівна — лауреат премії імені Володимира Самійленка Боярської міської ради 2009 року. Вірші писала з дитинства. Вчителька за фахом і майстриня поетики за покликом душі. Надзвичайно лірична поетеса, талановитий журналіст, самобутній композитор. Її твори розкривають природу людських почуттів, красу навколишнього світу і таємниці минулого. Перша книга «Лілея біла» вийшла 1995 р. Друга збірка «Птах на долоні» побачила світ 2003 р. Згодом були збірки «Береги» (2006 р.), «Слід зорі» (2009 р). 2012 року побачив аудіоальбом «Вранішня зірка» з піснями Тетяни Володай. За патріотичність та невгамовну творчу працю у 2009 р. Тетяна Володай нагороджена премією імені Володимира Самійленка Боярської міської ради. З 2011 року член Національної спілки письменників України. Відповідальний секретар Київської обласної організації НСПУ.

До шостої книги члена Національної спілки письменників України Тетяни Володай увійшли поеми увійшли поема «Материнська пісня», над якою поетеса працювали близько 20 років, поема  «Творці райдуг. Дума про Торчеськ»,  де  поетеса ніби з’єднує час теперішній і часи Київської Русі, шукає паралелі з сьогоднішніми негараздами, і дає можливість відчути ту далеку епоху в якій теж, на жаль, були не тільки героїзм, а і роз’єднаність, і підступність, і зрада.  оповідання та казки, написані у різні періоди її творчого життя. Світ людських взаємин та емоцій, філософські пошуки істини, соціально-етичні орієнтири, любов та сенс життя – такі теми порушує автор, користуючись широкою палітрою творчих засобів. У творах тісно переплітаються болюча реальність та казково-фантастичні мотиви.

 

Коваленко І. Порив до небес : поезія / Іван Коваленко. – К. : Видавництво Ліра-К, 2020. – 228 с. 

 

 

Коваленко Іван Юхимович (1919-2001) – видатний український поет, педагог, дисидент, політв'язень радянських часів. У 1972 році Івана Коваленка було заарештовано під час репресій, яким було піддано українську творчу інтелігенцію. Карався в уральському таборі для політв’язнів разом з іншими відомими дисидентами-шістдесятниками. Реабілітований у 1991 році. Жив і працював у Боярці. За радянських часів вірші Івана Коваленка друкувалися у Чехословаччині та Канаді. Збірки за часів Незалежності: «Недокошений луг» (1995 р.), «Джерело» (1999 р.), «Перлини» (2006 р.), «Учитель» (2009 р), «Порив до небес» (2012 р.).

Друге, дещо скорочене видання  останньої збірки містить вибрані поезії нашого земляка. У цьому виданні широкий тематичний спектр творчої палітри поета представлено невеличкими тематичними блоками, кожен х яких означений окремим поетичним рядком. Передмову до збірки написала донька поета Марія Кириленко. В передмові вона дала коротку, але змістовну інформацію про життєвий та творчий шлях свого батька Івана Юхимовича Коваленка.

Збірка розрахована на викладачів української мови та літератури, учнів загальноосвітніх шкіл, студентів, широке коло читачів.

 

Новаковська О. Ти у мене є : поезія /Олена Новаковська. – К. : Видавництво Ліра-К, 2020. – 156 с. 

 

 

Олена Миколаївна Новаковська - поетеса, авторка пісень і художниця, член „Боярського мистецького братства”.  

 «Ти у мене є» –  збірник віршів – пазлів, з яких складається доля.

Це –почуття, події, досвід, філософія.

Це – вдячність за кохання, радість і сльози.

Це – висновок про те, що життя нескінченне і та картина, яку ми напишемо власними вчинками, впливатиме  на все, що станеться після нас...

 

Самійленко В. Твори / Володимир Самійленко; упоряд. А. Сірант. – К. : Видавництво Ліра-К, 2020. – 432 с.

 

 

 Життєвий шлях Володимира Самійленка був складним і суперечливим. Поет-лірик, сатирик, драматург, перекладач – у всіх жанрах творчості він виявив себе як митець з тонким відчуттям слова, особливою манерою письма, оригінальним підходом до традиційних тем. Жив у нестатках, хронічно хворів, а звістка про смерть обох дочок остаточно підірвала здоров'я поета. В 1924 р. повернувся до Києва, працював у Державному видавництві України, перекладав твори зарубіжних авторів, адже знав дев'ять мов. Однак хвороба брала своє... Помер Володимир Самійленко 12 серпня 1925 р., похований у Боярці під Києвом.

«Творчість Самійленка, – як писав Олег Бабишкін, – збагатила українську літературу, розширила її рамки, збагатила українську мову, розкрила світові її скарби і цим забезпечила Самійленкові місце в історії української культури».   

У збірнику представлена оригінальна художня спадщина, поетичні, прозові, драматичні твори, переспіви та переклади, мемуарні та автобіографічні матеріали видатного українського письменника Володимира  Самійленка. 

 

Сербін О. 50 відтінків Сербіна : поезія / О. Сербін. – Київ : Видавництво Ліра-К, 2018. – 108 с.

 

 

«Ця книга – це віддзеркалення мене. В різні часи, в різні періоди, за різних обставин, в різних ситуаціях. Все, що тут написано – це мої емоції, почуття, думки, які я не те, що пропускав через себе, а продукував їх співзвуччям серця, душі та свідомості. Хоча багато позасвідомого керувало моєю уявою в ті моменти, коли я думав, що все роблю правильно. В моїх віршах лунає те, що зазвичай навіть і не думаєш говорити. Напевно це тому, що говоримо ми в результаті мислення. А тут все чуттєве. Коли вірш народжується, головне не пропустити момент його сходження в тобі і знайти сили й час записати візерунками своєї пам’яті. Я намагаюся бути відповідальним і не марнувати моменти щастя, які мені дарує Господь Бог, даючи можливість інтерпретувати натхнення у віршовані обриси. Моя поезія жінко-центрична. Це факт. І всі мої відтінки, кольори та акценти в поезії навколо її Величності Жінки. Жінка – Мати, Жінка – Дружина, Жінка – Донька, Жінка – Сестра, Жінка – Друг, Жінка – Професія, Жінка – Батьківщина. І кого б саме ми не мали на увазі говорячи про Жінку, ми завжди звеличуємо саме Жінку – Жінку, яка і є основою нашого життя. Саме тому для мене Жінка – це нерозкрита книга, яку я розкрию, тільки коли прочитаю» - так презентує свою збірку Олег Сербін, директор головної університетської бібліотеки України, професор двох університетів, доктор наук etc, «звичайний бібліотекар».

 

Час Героїв : інтерв’ю / спілкувалася Надія Кир'ян. – К. : Видавництво Ліра-К, 2020. – 82 с. 

 

 

  Герої цієї книжки — пасіонарії, учасники Помаранчевого Майдану, Майдану Гідності, добровольці-воїни АТО, журналісти, філософи, талановиті письменники та музиканти, митці. Серед них і зовсім юні, і поважного віку, вони з різних куточків України від сходу до заходу, від півночі до півдня. Усіх об’єднує палка любов до України, бажання, щоб їхня Батьківщина здолала всі перешкоди на шляху до вільного заможного життя, процвітання.   Цьому   повсякчас   сприяють   і   словом, і ділом, ризикують добробутом, здоров’ям і навіть життям. Саме цим вони будуть цікаві нашим читачам. 

«У цій книжці — інтерв’ю з небайдужими людьми, їхніми родичами та знайомими (значна частина розповідей друкувалися в газеті «Слово Просвіти»). Вони не вважають себе героями, хоч їхні вчинки часом воістину героїчні. У цьому бачать своє призначення — захищати рідну землю, сприяти становленню та розвитку своєї держави попри всі перешкоди. Ці люди з різних куточків України, різного віку, мають різноманітні таланти та уподобання. Однак мають спільне гасло: «Слава Україні. — Героям слава!» І воно щире і справжнє»  - пише у передмові до книги   Надія Кир'ян, українська дитяча письменниця, поетеса, перекладачка, журналіст,  член Національної спілки письменників України (з 1990 року), член Національної спілки журналістів України (з 2000 року),  лауреат літературної премії видавництва «Веселка» імені Олени Пчілки (1997). Нині Надія Кир'ян  працює у культурологічному тижневику «Слово Просвіти» (Київ).

 

Юферова Л. Обабіч дороги : лірика / Людмила Юферова. – К. : Видавництво Ліра-К, 2020. – 132 с. – (Серія «Літературна Київщина»).

 

 

Людмила Юферова – сільська поетеса, філолог, журналіст, член Національної Спілки письменників України та Національної Спілки журналістів України, автор поетичних збірок «Загублені стежки», «Сільські пасторалі», «Під крилом вічності» та «Я сторожую рай».

Нова книга Юферової Л.Л. «Обабіч дороги» – підсумок поетичних роздумів за 2019 рік. Нова книга не має розділів – це віршовані щоденникові записи. Кожен твір – це неповторний власний космос думок і переживань авторки, її романтика, бунтівливість, незахищена тендітність і ніжність.

Книга розрахована на широке коло читача.