Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Тільки той, хто пам’ятає минуле, вартий майбутнього…

 Тільки той, хто пам’ятає минуле, вартий майбутнього… 

(З досвіду роботи Іванківської РЦБС Київської області)

 

Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. Вже сімдесят дев'ять років відділяє нас від того дня, але в пам’ять прориваються спогади - миттєвості найстрашнішої, найжорстокішої в історії нашого народу війни – Другої світової. Війни, яка горем і болем увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.

Щороку 22 червня українці вшановують світлу пам'ять усіх тих, хто поліг на полі брані, кого замучили у концентраційних таборах, кого розстріляли у в’язницях і таборах НКВС, хто жертвував найдорожчим задля того, аби наша Вітчизна була вільною від будь-якого завойовника.

До Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні  у бібліотеках сіл Мала Макарівка, Коленці, Сидоровичі , Страхолісся, Феневичі та в Центральній районній бібліотеці влаштовані виставки-реквієми «Дзвони пам’яті в наших серцях»,  «У цей день розпочалась війна. Пам'ятаймо!..», «Краю мій, ти серцю дорогий», «Війна у творах українських письменників».  Матеріали виставок розповідають про причини, перебіг та наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій ХХ століття – Другої світової війни, містять поіменні списки з розширеними біографічними даними тих громадян України, учасників та ветеранів війни, чия доля безпосередньо пов’язана з Київської областю та Іванківським районом.

В цей день в селі Мала Макарівка відбулася година-реквієм, під час якої бібліотекарка Ольга Пікуза разом з читачами поклали квіти до пам'ятника та вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих Героїв, які віддали своє життя захищаючи цілісність та незалежність нашої держави. Учасники заходу завітали на екскурсію до музейної кімнати, яка знаходиться у приміщенні бібліотеки, та переглянули книжкову виставку.

https://cutt.ly/Ou8IoF9

На знак вшанування пам'яті жертв війни в Україні бібліотекарка Сидоровицької бібліотеки-філії №17 Тетяна Мухоїд записала відео «У цей день почалася війна. Пам’ятаймо!» , яке можна переглянути на сторінці Іванківської ЦБС в соціальній мережі Фейсбук.

https://www.facebook.com/1129321040540946/videos/262546031838629/

На сторінці Горностайпільської бібліотеки-філії №46 в соціальній мережі Фейсбук презентувала свій вірш "Ще колись до війни" поетеса-землячка Тетяна Семенченко.

https://cutt.ly/Yu3GgnN

Бібліотека-філія №7 с. Оране пропонує ознайомитися зі спогадами земляків про події Другої світової війни, переглянувши краєзнавчі матеріали «То не роси, а людські сльози - вічна згадка про біль війни...».

https://bit.ly/3fNG3HU

В Центральній районній бібліотеці протягом дня демонструвався відеофільм  «Міста–Герої України». А на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук бібліотека  інформувала своїх читачів про наявність літератури у фонді на тему «Участь України у німецько-радянській війні».

Вічна пам’ять і вічна пошана кожному, хто ціною життя відстояв і відстоює наше право на свободу! Честь і слава – живим Героям!

Людмила Яковенко

бібліограф Іванківської ЦРБ

Київської області