Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Бібліотекарі Іванківської ЦБС разом з представниками сільських рад, читачами, воїнами АТО вшановували загиблих у роки Другої світової війни хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятників, пам’ятних знаків, обелісків воїнам-визволителям, а також ві

 

Матеріал поданий без змін

 

«Перемога. Пам'ять. Вдячність»

(з досвіду роботи Іванківської РЦБС)

 

Друга світова війна (1939–1945 рр.) стала найбільшим збройним конфліктом на планеті і одночасно найбільшою трагедією в історії людства. Внаслідок бойових дій, репресій проти військовополонених і цивільного населення, а також голоду, хвороб та виснаження загинуло від 70 до 85 млн осіб, дві третини з яких – цивільні. Україна постраждала більше, ніж будь-яка інша країна Європи. У Другій світовій війні загинув майже кожен п’ятий українець. 2,5 млн людей вивезли на примусові роботи до Німеччини. Війна зруйнувала більшість великих та малих міст України. Без даху над головою залишилося близько 10 млн осіб. 

8 й 9 травня Україна спільно з іншими країнами Європи відзначає День пам’яті та примирення і 75-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Для України, як і для більшості цивілізованих країн, ці пам’ятні дні символізують не тріумф переможців над переможеними, а слугують нагадуванням про страшну катастрофу із застереженням. Ми згадуємо подвиг наших предків, пам’ятаємо про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки, вшановуємо та дякуємо всім, хто боровся проти нацистського режиму. Цьогорічна епідемія коронавірусу, що шириться зараз в Україні, внесла свої корективи і у роботу бібліотека.  

Бібліотекарі Іванківської ЦБС напередодні Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні організували та провели благодійну акцію з прибирання кладовищ, пам’ятників, меморіалів загиблим воїнам часів Другої світової війни. Зокрема, бібліотекар бібліотеки-філіалу №5 с. Блідча провела прибирання території, прилеглої до пам’ятників розвіднику партизанського загону Ковпака Володимиру Шишову, загиблим воїнам ковпаківцям та братських могил.

https://www.facebook.com/Іванківська-ЦБС-1129321040540946/

Бібліотекар бібліотеки-філії №11 с. Запрудка  посадила квіти біля пам’ятника «Невідомому солдату». 

https://www.facebook.com/groups/214981662857375/

Бібліотекарі Іванківської ЦБС разом з представниками сільських рад, читачами, воїнами АТО вшановували загиблих у роки Другої світової війни хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятників, пам’ятних знаків, обелісків воїнам-визволителям, а також відвідали та привітали партизанів і ветеранів Другої світової війни, подякували за їхній подвиг.

Районна бібліотека для дітей та бібліотеки сіл Горностайпіль, Димарка, Сукачі, Кропивня, Запрудка, Олізарівка, Варівськ, Сидоровичі, Олива, Дитятки, Блідча, Розважів, Оране взяли участь у онлайн-флешмобі  #дякуємозаперемогу , який проводила Київська обласна бібліотека для дітей. Всі бажаючі мали змогу сказати слова вдячності нашим ветеранам-визволителям та викласти фото або відео вітань ветеранам в мережі «Фейсбук».

 https://www.facebook.com/Іванківська-ЦБС-1129321040540946/ 

Димарська бібліотека-філія №23 пропонує онлайн-презентацію матеріалів «Безсмертна слава у віках», Розважівська бібліотека-філія №2 – онлайн-огляд альбому про земляків, які воювали у Другій світовій війні «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», Оранська бібліотека-філія №7 – онлайн - перегляд краєзнавчих матеріалів «Живе в народі пам'ять вічна»

До Дня пам'яті та примирення і 75-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні бібліотеки сіл:  Кропивня, Макарівка, Страхолісся, Варівськ, Розважів, М. Макарівка запрошують на онлайн-перегляди викладок літератури «Свято слави, свято честі, свято Перемоги», «Вічна пам'ять», «Перемога. Пам'ять. Вдячність»

https://www.facebook.com/Іванківська-ЦБС-1129321040540946/ 

Районна бібліотека для дітей на своїй сторінці в мережі «Фейсбук»  презентує добірку книг «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», які знайомлять з подіями Другої світової війни, подвигами героїв, про фронт і підпілля, смерть і виживання, жорстокість і людяність.

https://www.facebook.com/search/top/?q=бібліотека для дітей смт іванків&epa=SEARCH_BOX

Про Другу світову війну та літературу на дану тематику інформує своїх читачів і Центральна районна бібліотека на своїй фейсбук сторінці.

https://www.facebook.com/Library-Ivankiv-Бібліотека-Іванків-290980894618188/

Бібліотеки Іванківської ЦБС постійно ведуть пошук матеріалів про ветеранів та воїнів односельчан, що загинули в роки Другої світової війни. Влаштовують книжкові виставки та викладки, переглядають альбоми та папки-теки про місцевих героїв, наповнюють їх новими матеріалами: спогадами рідних, різними документами, вирізками статей з періодичних видань. При бібліотеці-філіалі №16 с. Соснівка діє музейна кімната, де зберігаються предмети часів Другої світової війни, а в бібліотеці-філіалі №44 с. Нові Макалевичі - військові нагороди ветеранів-односельчан.

Не зітреться з пам'яті людської, не піде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його Перемога над нацизмом. Пам'ять – це наша совість, наш біль, наша гордість. Ця пам'ять робить нас сильнішими. Вона — запорука неминучості нашої перемоги сьогодні. 

Вічна пам'ять героям!  

Вічна їм слава! 

Слава Україні!                                                                

Людмила Яковенко,

бібліограф ЦРБ