Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

"Чорнобиль: трагедія, подвиг пам'ять"

 Матеріал поданий без змін

"Чорнобиль: трагедія, подвиг пам'ять"

(З досвіду роботи Іванківської ЦБС Київської області) 

 

В історії нашого народу є чимало скорботних дат, спогади про які щоразу пронизують серця гострим болем. Одна із таких дат, 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Чорнобильська аварія – одне з найстрашніших лих не тільки для України, а й для усього людства. Ця трагічна подія забрала тисячі жертв і чорним мороком оповила Україну і світ. 

Минуло 34 роки від того дня, коли Україну спіткала ця страшна техногенно-екологічна катастрофа, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей, принесла величезний збиток для навколишнього середовища.

Кожного року ми повертаємося пам'яттю і серцем до незабутніх трагічних подій, щоб ще раз осягнути, кому зобов'язані мирним небом над головою, можливістю жити і ростити дітей та онуків. Віддаємо данину шани і вдячності тим, хто пожертвував найдорожчим, хто пішов у вічність заради життя і майбутнього свого народу та всього людства. 

До 34-ї річниці Чорнобильської трагедії бібліотеки-філіали сіл Варівськ, М. Макарівка, Дитятки, Олізарівка, Страхолісся, Кропивня, Розважів, Кухарі нам пропонують  онлайн-перегляд книжкових виставок.

Центральна районна бібліотека https://www.facebook.com/Іванківська-ЦБС-1129321040540946/  та районна бібліотека для дітей знайомлять користувачів з книгами на Чорнобильську тематику, які є у фондах бібліотек. 

В бібліотеці-філіалі №11 с. Запрудка  провели  флешмоб «Вірші вголос», в пам'ять про події на Чорнобильській атомній електростанції  https://www.facebook.com/groups/214981662857375/

Спливають роки, сплітаючись у десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії залишається незагоєною раною для чисельної армії переселенців і власне самих ліквідаторів.

На сторінці Горностайпільської сільської бібліотеки в мережі Фейсбук письменники уродженці Чорнобильського краю презентують свої  вірші https://www.facebook.com/groups/1424040051069420/

Спогадами про перші дні аварії на ЧАЕС діляться на той час в. о. голови Обуховицької сільської ради Ярмоленко Олександр https://www.facebook.com/Іванківська-ЦБС-1129321040540946/  (бібліотека-філіал №1 с. Обуховичі) та уродженка с. Горностайпіль Наталія Літош https://www.facebook.com/groups/1424040051069420/  (бібліотека-філіал №46 с. Горностайпіль).

Чорнобильська аварія навіки оселилась у людських серцях. Ця трагедія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Вічна пам’ять тим, хто зупинив Чорнобильський вогонь. Слава тим, хто продовжує боротьбу з ядерними демонами!

Людмила Яковенко,

бібліограф Іванківської ЦРБ 

Київської області