Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Живе під сонцем України Шевченкове слово»

 Матеріал поданий без змін

«Живе під сонцем України Шевченкове слово»

(З досвіду роботи бібліотек Бородянської РЦБС Київської області)

 

В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам’яті і з великою любов’ю та повагою передає з покоління в покоління. Є таке ім’я і в нашого народу – це Тарас Григорович Шевченко. З особливим трепетом працівники бібліотек спільно зі своїми читачами готуються до Шевченківських днів, а в нинішньому році ще й вирішили долучитися до Всеукраїнського марафону дитячого читання «Єднаймо душі словом Кобзаря», ініційованого Національною бібліотекою України для дітей

В районній дитячій бібліотеці Шевченківські дні розпочалися презентацією книжкової виставки «Світова велич Кобзаря». Читачі 1-4 класів мали змогу познайомитись з дитинством Т. Г. Шевченка на літературній годині «Маленьким про Великого Тараса».

Вшанувати пам'ять Великого Кобзаря до Бабинецької бібліотеки завітали прихильники його творчості – місцеві школярі, щоб взяти участь у поетичній годині «Крилате слово Кобзаря». Під час заходу читачі-учні 3 кл. (вчитель: О. В. Любімова) дізнались про дитячі роки Тараса Шевченка та ознайомилися з окремими його творами, переглянули відеофільм про його долю, прослухали пісні: «Кобзареві», «Тече вода з-під явора», «Зацвіла в долині червона калина». З юними читачами Зоя Сальнікова, завідуюча бібліотеки, провела літературну вікторину «Кращий знавець життя та творчості Т. Г. Шевченка», під час якої діти показали свої знання творів поета, відповідаючи швидко та вірно на питання. Не обійшовся захід і без декламування віршів великого поета.

В Новобудській бібліотеці-філії відбулися голосні читання «Живе під сонцем України Шевченкове слово». До бібліотеки завітали учні 1-4 класів, яких на початку заходу було ознайомлено з біографією поета. А далі розпочалось декламування віршів Т. Г. Шевченка. Діти читали поетичні твори про знедолене дитинство, гірку долю матері-кріпачки, незрівнянну красу природи рідної України.

Отримані знання закріпили під час проведення вікторини. 

До Всеукраїнського марафону «Єднаймо душі словом Кобзаря» долучились Пилиповицька і Новозаліська книгозбірні, де в Шевченківський тиждень відвідувачі різного віку знайомились з книгами та матеріалами про життєвий шлях Великого Кобзаря, читали вірші поета. А в Здвижівській бібліотеці-філії учні 4-го класу місцевої школи після  декламування віршів Т. Г. Шевченка (відео) - відтворили їх в малюнках. З допомогою класного керівника А. С. Русак дитячі роботи були об'єднані в міні-проєкт «Життєвий і творчий шлях Т. Шевченка».

Спільними заходами школи і бібліотеки відзначили 206-ту річницю Т. Г. Шевченка у Мирчі, Новому Корогоді та інших селах Бородянщини.

Галина Некрутенко, 

провідний методист 

Бородянської РЦБС 

Київської області