Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

І старий, і молодий, Масляній радів!

 І старий, і молодий, Масляній радів!

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Київської області)

 

Масляна ‒ стародавнє слов’янське свято. В цей час усі проводжають зиму й готуються до приходу весни й тепла. Проводжаючи зиму, слов’яни влаштовували гучні гуляння. На Русі проводилися кулачні бої, діти каталися на санках, конях. Усі разом співали святкові пісні, веснянки. Одним словом, веселилися, як могли і хотіли. Кожен день Масляного тижня має свою назву, що визначає його традиції та обряди. Масляні обряди покликані прогнати зимові холоди, зазвати весну, розбудити природу від сну і повернути людям сонячне тепло.

Бібліотечні працівники Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради  взяли активну участь у святі Масляної, яка протягом тижня  відзначалася в старостинських округах Баришівської ОТГ та завершилась  29 лютого 2020 року великим театралізованим святом в Баришівці.

Розпочали святкування в Паришківському старостинському окрузі. Бібліотекар бібліотеки-філіалу с. Паришків В. М. Петренко разом з членами гуртка «Умілі руки», який діє в бібліотеці, створили декорації для проведення свята та приготували святковий стіл з традиційними млинцями та варениками для пригощання учасників дійства.

Завідувач  бібліотекою-філіалом с. Гостролуччя В. І. Кириленко спільно з  Гостролуцьким НВК організували свято Масляної для своїх односельчан. Активну участь у ньому взяли члени любительського об'єднання по відродженню національних традицій села «Криниця», що діє в бібліотеці. Кожен куток села Гостролуччя презентував свої млинці, вареники, пироги, адже свято проходило в середу, яку називають «Ласункою».

Завідувач бібліотекою с. Перемога С .М. Мойсієнко, яка є одночасно керівником  фольклорного ансамблю «Ядлівчанка», вміла господиня, приготувала на свято в Перемозькому старостинському окрузі традиційне печиво «жайворонки».

Свято Масляної в Корніївському старостинському окрузі організовувала бібліотекар бібліотеки-філіалу с. Корніївка В .В. Гладишевська. Завідувач бібліотеки-філіалу с. Морозівка Н. М. Чайка брала участь у підготовці та проведенні свята в Морозівському старостинському окрузі.

На театралізованому святі Колодія «Колодія величаймо – весну зустрічаймо!» в Баришівці працівники Баришівської центральної бібліотеки для дорослих оформили виставку-інсталяцію «Щедра Масляна», яку презентувала директор Баришівської ЦБС Г. В. Пацаловська.

У фестивалі фольклорних колективів Баришівської громади взяв участь фольклорний ансамбль «Ядлівчанка» (кер.:  зав. бібліотекою с. Перемога С. М. Мойсієнко), а у складі колективів сільських закладів культури: завідуючі бібліотеками-філіалами с. Поділля та с. Лукаші В. П. Васильєва, Н. П. Балабан, бібліотекарі сіл Лук’янівки та Веселинівки В. В. Берещенко та Л. Я. Чирва

Працівники Баришівської центральної бібліотеки для дорослих та Баришівської бібліотеки для дітей, бібліотек-філіалів Волошинівка, Веселинівка, Поділля, Лук’янівка приготували традиційні страви Масляного тижня для пригощання учасників свята.

Н. І. Лавріненко,

зав. методично-бібліографічним відділом 

Баришівської ЦБС

Київської області