Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Вікентій Хвойка – відкривач Трипілля»

 Матеріал поданий без змін 

«Вікентій Хвойка – відкривач Трипілля» - 

краєзнавча година до 170-річчя від дня народження Вікентія Хвойки

 

(З досвіду роботи Києво-Святошинської ЦРБ для дорослих Київської області)

 

170 років тому, 8 лютого 1850 року народився Вікентій Хвойка, український археолог чеського походження, першовідкривач трипільської археологічної культури.

Його знахідками пишався б кожен професор, але при цьому він був самоучкою. Став засновником української археології, але знають його в нас насамперед як відкривача трипільської культури.

Навіть якби Хвойка відкрив світові одну лише трипільську культуру, археолога вже можна було б назвати справді унікальним. А його праці, колекції, які він зібрав, його неймовірний азарт дослідника надихали і надихатимуть не одне покоління науковців на подальше вивчення нашої давньої, такої багатої і цікавої історії.

З метою увічнення пам'яті видатного дослідника, вченого і краєзнавця Київщини у Вишневому науково-методична рада історико-краєзнавчого музею започаткувала краєзнавчу премію імені Вікентія Хвойки. Вона буде присуджуватися за кращі краєзнавчі, науково-дослідницькі та популяризаторські роботи з питань історії, етнографії, культури та природи рідного краю.

До 170-річчя від дня народження археолога у Києво-Святошинській центральній районній бібліотеці для дорослих розкрито виставку «Вікетнтій Хвойка – видатний археолог-самоук». На виставці представлені книги та періодичні матеріали, які розкривають життя та діяльність видатного українського археолога та етнограф.