Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Відбувся День професійного спілкування бібліотечних працівників Бородянської районної централізованої бібліотечної системи

 

День професійного спілкування

(з досвіду роботи Бородянської РЦБС Київської області)

19 лютого у вітальні Палацу культури ім. Т.Г.Шевченка відбувся День професійного спілкування бібліотечних працівників Бородянської районної централізованої бібліотечної системи. Програма заходу була побудована з двох блоків, перший з них передбачав аналізування планово-звітної кампанії як паперової, так і в програмі ЕСМаР, створення електронних анкет (паспортів) сервісів та послуг бібліотечних закладів РЦБС.

У вступному слові директор РЦБС Валентина Вашуленко ознайомила присутніх з новинами галузі, а саме брифінгу міністра культури, молоді та спорту В. Бородянського та заступника міністра І. Подоляк на тему: “Стратегія розвитку бібліотек і повернення культури читання”, акцентуючи увагу на ключових позиціях виступів.

Аналіз статистичних показників РЦБС за 2019 рік в розрізі напрямків діяльності представила провідний методист Галина Некрутенко. Вона акцентувала увагу на успішних практиках бібліотечного обслуговування в закладах системи. Її доповнила Наталія Гарбуз, завідуюча районною дитячою бібліотекою, відмітивши активну роботу бібліотек з читачами-дітьми.

Наталія Поліщук, завідуюча відділом комплектування, у своєму виступі проаналізувала стан надходжень і вилучення видань з бібліотечних фондів, наголосила на відповідальному підході до формування списків незадоволеного попиту.

Катерина Сидоренко, завідуюча відділом обслуговування Центральної районної бібліотеки, провела ознайомчу годину про Національний онлайн-проєкт «Дія. Цифрова освіта», мета якого - підвищення цифрової грамотності населення. Вона розповіла про участь у ньому бібліотек, котрі повинні стати першими амбасадорами проєкту і ознайомила колег з системою реєстрації на платформі та проходженням тестування на загальну цифрову грамотність. Також презентувала нещодавно створений мобільний додаток, який дає можливість зберігати документи в електронному вигляді (наприклад, водійські права чи техпаспорт), що значно спрощує користування державними послугами. Отримана інформація була закріплена під час перегляду освітніх серіалів.

Другий блок професійного заняття був присвячений відзначенню Року Європи в Україні. Діяльності бібліотек з популяризації знань про Європейський Союз та європейський вектор розвитку нашої країни була присвячена слайд-презентація, яку представила директор Валентина Вашуленко. Провідний методист Галина Некрутенко зупинилась на різноманітних формах і методах роботи по цій темі.

Наталія Гарбуз презентувала матеріали інформаційного куточка «ЄС на книжковій полиці», який отримала Районна дитяча бібліотека завдяки проєкту «Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні», підтриманого Представництвом Європейського Союзу в Україні. Цей куточок викликає у юних читачів непідробний інтерес, а також наповнює бібліотеку цікавими заходами та новим сучасним змістом. Навчальний захід для бібліотекарів був інформативним, корисним та цікавим.

Валентина Вашуленко

директор Бородянської РЦБС 

Київської області