Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

30 січня 2020 року до 90-річчя від дня народження видатного українського дитячого письменника Всеволода Зіновійовича Нестайка в бібліотеках-філіалах Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради проведено низку заходів.

 

Всеволод Нестайко – письменник, що дарував дитинство.

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Київської області)

«Всі болі розтоптаного війною мого дитинства викликали жагуче бажання знову повернутися в те дитинство і спробувати пережити його по-іншому, по-новому, не так, як жилося, а так, як мріялося, – сонячно, весело, цікаво, з пригодами не трагічними, а комічними, радісними, щасливими»

В.Нестайко

30 січня 2020 року до 90-річчя від дня народження видатного українського  дитячого письменника Всеволода  Зіновійовича Нестайка в бібліотеках-філіалах Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради  проведено низку заходів. Оформлені книжково-ілюстративні виставки, тематичні полички «Сторінками книг Всеволода Нестайка», проведено бібліографічні огляди, перегляди літератури «Чарівний світ Всеволода Нестайка». 

Літературний експрес «Сторінками казок Всеволода Нестайка» провела завідувач  бібліотекою-філіалом  с. Морозівка Н.М. Чайка в Морозівському НВК для  читачів-учнів 3-Б класу  спільно з вчителем Н.І. Марченко. Декілька поколінь українців зростало на творах  цього дитячого письменника. З-під його пера виходили найрізноманітніші жанри - романи, п'єси, оповідання, дитячі детективи. Книги Всеволода Нестайка «Незвичайні пригоди в Лісовій школі», «В країні сонячних зайчиків», «Чарівні окуляри» та інші користуються великою популярністю у дітей. Тому захід пройшов у вигляді діалогу про прочитані книги.

Літературну гру  "Країна дитинства Всеволода Нестайка" провела бібліотекар бібліотеки-філіалу с. Паришків  В.М. Петренко у Паришківському НВК для  читачів- учнів 1-4 класів.  Змагалися  дві команди "Сонце" та "Вогонь" на краще знання творчості відомого дитячого письменника. Закінчились змагання нічеєю, тобто - дружбою.

Літературно-художній вернісаж «Подорожуємо з героями Всеволода Нестайка» провела бібліотекар бібліотеки-філіалу с. Сезенків Д.В.Лотишова. В незабутню подорож з героями Всеволода Нестайка поринули  читачі- учні Сезенківського НВК. Разом з бібліотекарем діти віртуально помандрували сторінками життя письменника, ознайомились з його творчістю та зачитали топ-10 цитат з творів Всеволода Нестайка, на завершення подорожі діти переглянули фільм «Тореодори з Васюківки». У 1965 році режисер Корнелій Зелікін екранізував його на Харківській кіностудіїФільм "Тореадори з Васюківки" у 1968 році отримав Гран-прі на Мюнхенському міжнародному фестивалі телефільмів для дітей та юнацтва. А в 1969 році цей же телефільм здобув головну премію на такому ж фестивалі у місті Олександрія в Єгипті.  Проте нагороди не допомогли телефільму.  Його заборонила радянська влада і зняла з прокату - "за викривлений показ радянської піонерії", розповідав Нестайко.

У 1979 році роман Всеволода Нестайка «Тореадори з Васюківки» було внесено до Особливого почесного списку Г.-Х. Андерсена, як один із видатних творів сучасної літератури для дітей.

 

Лавріненко Н.І.,

зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС Київської області