Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

24 січня у Броварській Центральній районній бібліотеці відбулася зустріч із Олександром Волощуком – журналістом, мандрівником

Матеріал поданий без змін

 

Похідні щоденники вільного мандрівника

(З досвіду роботи КЗ БРР «Броварська РЦБС» Київської області)

 

24 січня у Броварській Центральній районній бібліотеці, в рамках роботи любительського клубу за інтересами «У колі друзів» відбулася зустріч із Олександром Волощуком – журналістом, мандрівником, людиною, яка відкриває для себе світ і ділиться відкриттями у своїх книжках.

2020 рік оголошений в Україні Роком сільського туризму, проте на презентації говорили не лише про цей вид туризму. Автор презентував уже дев’яту свою книжку – «Пішки навколо моря та інші подорожі». Мандрівки для нього – це покликання, стиль життя і стан душі. Олександр Волощук відвідав 60 країн світу. На цьому зупинятися не збирається. Серед країн, якими він подорожував, є такі розмаїті за своїм національним, культурним складом, менталітетом, як: Перу, Франція, Польща, Парагвай, Туреччина, Люксембург, Казахстан, Фінляндія, Афганістан…(Країн спеціально зазначені у довільному порядку, щоб краще можна було відчути цей яскравий контраст).

Відкриває світ Олександр Волощук автостопом, велосипедом, але до «заокеанських» країн доводиться діставатися літаком. Найчастіше ж – ходить пішки. Вдома, у рідному Чернігові, не користується громадським транспортом і таксі. Коли не перебуває у дорозі – обов’язково готується до наступного «туру»: гартує витривалість, налагоджує контакти з українськими громадами в інших країнах, планує маршрути, розраховує час.

Присутні на презентації почули про особливості клімату, устрою, традицій інших країн: про незвичну гостинність афганців, червоний колір парагвайського ґрунту та землеробство в цих краях, українських емігрантів у Парагваї, дивовижну архітектуру та гарних жінок Франції, «домівки для всіх» у різних куточках світу. Про все це докладніше можна прочитати у книжках-щоденниках подорожнього. Наприкінці гості ще багато розпитували Олександра Волощука, не бажаючи так просто відпускати. Сподіваємося, що презентована книжка – зовсім не остання, як і така зустріч у бібліотеці. Можливо, ця подія надихне й інших здійснити подорожі, про які раніше тільки мріялося. 

Л. Стрельченко, 

зав. відділом обслуговування ЦРБ

КЗ БРР «Броварська РЦБС»