Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

27 листопада в Іванківській центральній районній бібліотеці відбулась нарада бібліотечних працівників району

 

Плануємо. Радимо. Інформуємо

(з досвіду роботи Іванківської РЦБС Київської області)

 

27 листопада в Іванківській центральній районній бібліотеці відбулась нарада бібліотечних працівників району на тему: «Традиційні та інноваційні аспекти планування та звітності роботи бібліотек»

Про стан та перспективи розвитку культури в районі  розповіла Бірюк Н. К., начальник ВКНРМС. Організаційно – виробничі  питання піднімала у своєму виступі  Лугиня Н. Д., директор РЦБС. Наталія Дмитрівна провела опитування, «мозковий штурм», на тему «Ваше ставлення до ОТГ»

Консультацію на тему: «Бібліотечна статистична звітність – важлива складова діяльності бібліотек ЦБС» та методичні поради на тему «Актуальні питання в плануванні роботи бібліотеки на рік» надала  бібліотекарям    А. В.Гончаренко, провідний методист. Вона приділила увагу таким питанням, як «Форми звітності / таблиці:  6-НК, ЕСМаР, робоча таблиця звіту ЦБС/»; зачитала графік здачі звітів про роботу бібліотек; звернула увагу присутніх на схему планування роботи на 2020 рік, виділення основних розділів, планування загальносистемних заходів.     

З основними знаменними й пам’ятними датами, які будуть відзначатись в наступному році, познайомила Василенко Т. С. методист І кат.

Методичні поради про «Особливості планування роботи з читачами-дітьми» надала присутнім Коваленко В. Г., заст. директора по роботі з дітьми.

Яковенко Л. І., бібліограф РЦБС та Симоненко І. К., провідний бібліотекар ВКІО, надали консультації на теми: «Відкриття нових рубрик в СКС та КК. Висвітлення роботи бібліотеки в ЗМІ та соціальних мережах» і  «Переобліки та вивчення розділу 2 книжкового фонду в 2020 році». Людмила Іванівна зробила огляд сайтів КОБД та КОБЮ, сторінок бібліотек Іванківської РЦБС в мережі «Фейсбук»

Огляд – презентацію про «Участь бібліотек Іванківської ЦБС у Всеукраїнських, обласних  заходах: конкурси, фестивалі, профнавчання.  Анонс на 2020 рік» зробила Гончаренко А. В., провідний методист. Бібліотекарям Л. А. Сингаєвській та Ярмоленко Н. М. були вручені нагороди – книги для переможців обласного рівня Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули - 2019»  в номінації «Знайомтеся — це ми!» (проза), але у різних вікових категоріях: Олександрі Рогальчук  (Оране) і Манейчик Вікторії (Мусійки).  

Під час проведення наради Н. Д. Лугиня та С. М. Годун, голова профспілки бібліотечних працівників, привітали з ювілейним днем народження та вручили пам’ятний подарунок Л. В. Мельниченко, бібліотекарці з Руднє-Тальської бібліотеки-філіалу №31.  Також, Наталія Дмитрівна познайомила колектив з новими працівниками: Н. В. Галушка (бібліотекар Доманівської б/ф №15) та Ю. Г. Медуниця (бібліограф ЦРБ). Дружніми оплесками бібліотекарі привітали своїх нових колег.

Відбувся професійний діалог у режимі запитання-відповіді, у якому взяли участь: Т. С. Василенко, методист І кат. (питання збору матеріалу про ліквідаторів аварії на ЧАЕС), С. М. Годун, провідний бібліотекар ЦРБ (поділилась досвідом роботи, а саме про «Університет 3-го віку», що діє на базі ЦРБ), Н. М. Олещенко, бібліотекар І кат. ЦРБ (надала консультацію про основні вимоги до заповнення лікарняних листків) та ін.

Методично-бібліографічний відділ підготував для бібліотекарів району «Скриню методичних  порад», а саме: дві брошури «Планування роботи на рік» у серії «Фаховий блокнот», де розміщені схема річного плану та примірні назви заходів до розділів річного плану, «Календар знаменних і пам’ятних дат на 2020 рік», бланки звітностей,   

Під час проведення наради всі методичні матеріали були відображені на екрані смарт-телевізора, що полегшувало сприйняття інформації бібліотекарями. 

Участь в семінарі взяли 50  бібліотечних працівників  з 41 бібліотеки-філії,  ЦРБ та районної бібліотеки для дітей.

Після наради всі, 43 бібліотеки, отримали нову партію літератури за Державною програмою (2018 р.) безоплатного поповнення бібліотечних фондів

Алла Гончаренко

провідний методист ЦРБ 

Іванківської РЦБС Київської області