Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

5 листопада, в день 100-літнього ювілею письменника, у бібліотеці-філії №8 КЗ БМР Білоцерківська міська ЦБС ім. П.Красножона відбувся День інформації «У пошуках своєї зорі»

 

Матеріал поданий без змін

До 100-річчя лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка  Віктора Міняйла

Віктор Міняйло: славетний і незабутній

(Із досвіду роботи КЗ БМР Білоцерківська міська ЦБС ім. П.Красножона)

 

Є люди, життя і діяльність яких становлять славу нашої землі. Серед них – наш земляк, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка за роман «Вічний Іван», лауреат республіканської премії ім. А.Головка та Білоцерківської міської літературно-мистецької премії ім. І.С.Нечуя-Левицького Віктор Олександрович Міняйло. Його творча спадщина – це духовний скарб нашого краю. 5 листопада, в день 100-літнього ювілею письменника, у бібліотеці-філії №8 КЗ БМР Білоцерківська міська ЦБС  ім. П.Красножона відбувся День інформації «У пошуках своєї зорі», що допоміг поринути у творчий світ Майстра. З нагоди такої дати користувачам запропонували низку різноманітних заходів.

Під час літературного досьє «Ти, людино, – вічна і жива» бібліотечний фахівець Зоя Чутковська розповіла про життєвий і творчий шлях ювіляра, який щедро засівав ниву української літератури добірним і вишуканим словом. Її повідомлення супроводжувала презентація. У свою чергу, провідний бібліограф Наталя Семененко прокоментувала відкритий перегляд літератури «Віктор Міняйло – будівничий України», підкресливши, що саме любов до рідної землі була найголовнішим джерелом творчості письменника, яка щоразу додавала йому натхнення і нагадувала, в ім’я чого він працює. Бібліографічний огляд «Творчість видатного земляка» допоміг відкрити нові грані літературного таланту нашого славного краянина, який своєю творчістю збагатив наші серця гідністю, честю, життєвою мудрістю, красою.

Познайомитися із джерелом слова генія пера і насолодитися атмосферою почуттів можна було також під час літературних читань «Віктору Міняйлу – 100 років». У виконанні провідного бібліотекаря Валентини Мостіпан прозвучали уривки з творів письменника. Тож, поціновувачі Міняйлівського творчого доробку могли сповна відчути невичерпну душу автора та сприйняти його неймовірно багатий внутрішній світ.

Найулюбленішими творами не тільки дітей, а й дорослих є казки, які вчать розпізнавати добро і зло, дбайливо ставитися до природи, поважати старших, бути вірними друзями. Тому загальне захоплення викликав перегляд буктрейлера до смішного і водночас мудрого твору Віктора Міняйла «Дивовижні пригоди Баби Яги, Івасика Телесика та фотографа Диньки», створений колегами з бібліотеки сімейного читання №9.

Залишитися в пам’яті народу дано не кожному. Це прерогатива обдарованих, неординарних постатей. Творчість лицаря української словесності, корифея письменницького слова Віктора Міняйла назавжди ввійде до золотого фонду української літератури.

З року в рік ми продовжуємо звертатися до літературної спадщини великого земляка. День інформації, що завершив Міняйлівські читання у бібліотеці, якраз і був спрямований на те, щоб вкотре нагадати, якими славетними і незабутніми іменами може похвалитися Білоцерківщина! Ці імена назавжди закарбовують у серцях людей прадавній генетичний зв’язок з Батьківщиною.

 

Наталя Семененко

провідний бібліограф бібліотеки-філії №8 КЗ БМР

Білоцерківська міська ЦБС  ім. П.Красножона, Київська обл.