Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

1 листопада 2019 року в приміщенні Таращанської бібліотеки для дітей для працівників централізованої бібліотечної системи відбулася чергова зустріч на годині бібліотечного досвіду «Складові успіху бібліотечної роботи з юнацтвом».

 

Складові успіху бібліотечної роботи з юнацтвом

 

(З досвіду роботи Таращанської ЦБС)

 

1 листопада 2019 року в приміщенні Таращанської бібліотеки для дітей для працівників централізованої бібліотечної системи відбулася чергова зустріч на годині бібліотечного досвіду «Складові успіху бібліотечної роботи з юнацтвом». З вступним словом до колег звернулась директор ЦБС О.Ратушна. У своєму виступі вона ознайомила присутніх з наказом про проведення чергової атестації бібліотечних працівників після закінчення обласних курсів підвищення кваліфікації. Продовжуючи далі, Оксана Вікторівна наголосила на важливості роботи бібліотек району з категорією читачів юнацького віку, адже це особлива категорія читачів, яка потребує великої уваги, індивідуального і неформального підходу. «Тема формування молодої особистості надзвичайно важлива, адже активна життєва позиція молоді – запорука нормального функціонування суспільства. Саме ця соціальна група закладає основи майбутнього благополуччя будь-якої країни. Від того, наскільки молодь глибоко інтегрована в усі сфери життя, залежить напрям і темп розвитку суспільства. І саме від бібліотечних працівників, поєднуючи зусилля у сфері підтримки та розвитку читання з місцевими органами влади, громадськими установами, навчальними закладами, залежить майбутній інтелектуальний капітал нашої держави».

З консультацією «Формування іміджу роботи сучасних бібліотек по роботі з юнацтвом» ознайомила присутніх завідуюча організаційно-методичним відділом ЦРБ І.Мовчан. Вона зупинилася на основних напрямах роботи з підростаючим поколінням та сучасних бібліотечних формах і технологіях роботи, а також  новітніх, що раніше вважалися не бібліотечними формами.

Про новинки підліткової літератури йшлося під час професійного діалогу «Що читати сучасним тінейджерам» та відеопрезентації «Підлітки обирають найкращі українські книги» (за результатами літературної премії «Навиворіт», яку заснували учасники підліткової літературної студії «Майстерня історій»). Ці матеріали підготувала бібліотекар юнацької кафедри відділу обслуговування ЦРБ Т.Шевченко.

«Прямуємо разом до Європейського Союзу» – такою темою стали практичні поради, які підготувала за матеріалами «Євробуку», що нещодавно надійшов до бібліотеки, працівник відділу обслуговування 5-9 класів дитячої бібліотеки Л.Кулик. До теми виступу підготовлені нею і відеопрезентації «Європейський Союз: сторінки історії», «Культурна спадщина Європейського Союзу» та вікторина «Що ми знаємо про Європейський Союз».

Бібліограф ЦРБ Т.Бекарюченко презентувала колегам історичну розвідку «Блаженний священномученик – Климентій Шептицький», якому у листопаді 2019 відзначатиметься 150-річчя від дня народження.

Набуті знання під час зустрічі та практичний матеріал, підготовлений працівниками районної ланки, бібліотекарі  використають у подальшій роботі з читачами юнацького віку.

 

І.С.Мовчан,

завідуюча організаційно-методичним

відділом ЦРБ