Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Вибір професії - один із відповідальних кроків кожної особистості.

 

Як вибрати майбутню професію

(з досвіду роботи Києво-Святошинської РЦБС Київської області)

Вибір професії - один із відповідальних кроків кожної особистості. Особливо актуальним є питання для старшокласників: «Як зробити правильний вибір? Як зорієнтуватися в різноманітті професій?». З цією метою Києво-Святошинська центральна районна  бібліотека   провела урок профорієнтації «Як вибрати майбутню професію», в якому взяли участь читачі-учні 9  класу ЗОШ №4 м. Вишневе. Урок був присвячений самій  актуальній проблемі для молоді - вибору майбутньої професії.

Перед читачами-учнями виступили пілот Ігор Волков та художник, викладач КПІ Дмитро Гриценко. Ігор Волков розповів про  одну  з найактуальніших професій України - пілота літака, а також професії, що пов'язані з небом. Це небезпечна і відповідальна професія. Вона потребує особливої уваги і терплячості, а також міцного здоров'я. Це особа, яка керує транспортним засобом і відповідає за життя людей у літаку.

«Сьогодні професія художник користується досить високим попитом. Саме художники-ілюстратори втілюють у реальність ідеї дизайнерів, що працюють над оформленням журналів, газет, інтернет-видань. Більшість фахівців працює у видавництвах і дизайн-студіях. Сьогодні художник-ілюстратор повинен вміло користуватися відповідними комп’ютерними програмами, проте, як і раніше, головною вимогою залишається вміння гарно малювати від руки, змішувати фарби, швидко малювати ескізи. Безсумнівна перевага художника, яка виділяє його з натовпу – це індивідуальний стиль» - так презентував свою спеціальність художник Дмитро Гриценко

У спілкуванні зі старшокласниками взяла участь провідний фахівець з питань зайнятості Києво-Святошинського районного  центру зайнятості   Чоповська Людмила Олексіївна та провідний фахівець з питань профорієнтації Бугаєнко Злата Володимирівна. Під час розмови читачі-учні дізналися про різноманіття світу професій,  про професії, яких потребує Києво-Святошинський район.    Людмила Олексіївна  надала інформацію про районний центр зайнятості . Тут можна дізнатися про всі можливості центру, знайти повнотекстові матеріали методичних видань, перелік навчальних закладів із зазначенням факультетів та спеціальностей, а також іншу корисну інформацію з проблем освіти та профорієнтаційної роботи.

Присутнім була презентована книжково-інформаційна виставка «Вибір професії – крок до життєвого успіху», де розміщені книги, періодичнв видання та тематичні теки про професії сучасні та професії майбутнього, про навчальні заклади України та світу.

«Вибір майбутньої професії – це важливий крок у самостійне життя і варто прислухатися до порад фахівців вже сьогодні, щоб уникнути помилок під час вибору професії. Сподіваємось, що наші заходи допоможуть старшокласникам зорієнтуватися у розмаїтті професій і зробити правильний вибір» -  такими словами закінчила зустріч бібліотекар відділу обслуговування Ніна Івасенко.