Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Вечір поетичного настрою з поезією письменника-земляка з села Веселинівки Володимира Івановича Дарди

 

Вечір поетичного настрою з поезією В.Дарди

(З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області відділу культури та туризму Баришівської селищної ради)

8 жовтня 2019 року бібліотекар бібліотеки-філіалу с. Сезенків Лотишова Д.В. провела вечір поетичного настрою з поезією письменника-земляка з села Веселинівки Володимира Івановича Дарди  для читачів-учнів 5-9 класів Київського обласного  центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Сезенків» (педагоги: В.О.Собачко та С.В.Литвин).   Бібліотекар коротко розповіла біографію відомого поета: Володимир Іванович Дарда народився 6 жовтня 1924 року в селі Скопцях (так тоді називалось с. Веселинівка) Баришівського району Київської області. Батьки його були вчителями. Батько викладав математику, а мати — українську мову. Дарда В.І. почав писати твори рано.

З кожним новим твором усе виразніше відчувалось спостережливість письменника, його закоханість у життя, людську красу, уважність до найпотаємніших глибин людської психології, вміння побачити прекрасне там, де інший може і пройде байдуже.

В книзі «Земля, яку сходив Тарас» Володимир Іванович розповідає про життя великого поета, героїчну боротьбу українського народу, подає яскраві картини мальовничих куточків нашої Батьківщини. З особливою любов'ю змальовує письменник м. Березань, де був Т. Г Шевченко.

Повість «Його кохана» (1964 р.) - історико-біографічний твір про Шевченка, про його знайомство з княжною Варварою Репніною.

Тема життя і творчості Великого Кобзаря не полишала письменника. Володимир Іванович постійно працював над матеріалами, пов'язаними з життям поета. У нього була велика мрія: створити трилогію про Шевченка «Тарас».

Через чверть століття після появи першої повісті «Його кохана» (1964) з'являється його роман «Переяславські дзвони», який вийшов у світ у видавництві «Радянський письменник» у 1990 році. В центрі цього твору — перебування Тараса Шевченка в Переяславі. Це був найбільш плідний період творчості поета. За кілька місяців «переяславської осені» було створено третину поетичного доробку — твори, що, як провісні дзвони, прогриміли на всю Україну, на весь світ.

Читачі декламували сонети Володимира Івановича  з книги «Не забувай». Вечір поетичного настрою дійсно створив поетичний піднесений настрій і пробудив найкращі почуття в душі.  

Н.В.Шалуненко,

провідний бібліотекар відділу комплектування

Баришівської ЦБС Київської області