Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Іван Петрович Котляревський, класик нової української літератури, видатний письменник – реаліст

 

«Батько  нової української  літератури»

(з досвіду роботи Іванківської РЦБС Київської області)

 

В історії нашої культури є діячі, які особливо яскраво й багатогранно відобразили в своїй творчості душу народу, його національну своєрідність, поетичну вдачу. До таких належить Іван Петрович Котляревський, класик нової української літератури, видатний письменник – реаліст, автор славнозвісної «Енеїди» і «Наталки Полтавки».

У важкі часи самодержавства він розкривав духовну велич рідного народу, його мрії, у конкретних художніх образах утілив його віру в краще  майбутнє. 

250–річчя від дня народження Івана Котляревського широко відзначається в бібліотеках Іванківської РЦБС.

Працівники Розважівської бібліотеки-філіалу № 2 Іванківської РЦБС, Лілія Вікторівна Нестеренко та Валентина Іванівна Шаботенко, провели для читачів-учнів 9-11 класів в шкільній бібліотеці місцевої ЗОШ літературну годину «Батько нової української літератури». На заході були присутні директор школи Герасименко Тетяна Миколаївна та завуч Петренко Юлія Володимирівна.

Лілія Нестеренко розповіла читачам про життєвий та творчий шлях письменника, його прагнення та досягнення. Ведуча заходу, розповідаючи про творчість І. Котляревського, хотіла донести слухачам: як потрібно  любити свою Вітчизну; рідну мову; навчитися бути чесними, працьовитими; виховувати в собі високу моральність і героїзм; переймати мудрість і красу добрих почуттів.

Валентина Шаботенко та шкільний бібліотекар Валентина Петренко організували книжкову виставку «Істинний художник слова», де читачі мали змогу познайомитись з творами Івана Котляревського. 

Після літературної години завідувач бібліотекою-філією Л. Нестеренко запросила всіх присутніх взяти участь в акції «Візьми книги Котляревського з собою», яка проводиться у ці дні в сільській бібліотеці. 

Біля книжкової викладки – портрета «Твори Івана Котляревського: бібліотека презентує», бібліотекар бібліотеки-філіалу №26 с. Піски Іванківської РЦБС Вікторія Мойсеєнко, провела літературну годину для відвідувачів бібліотеки. Учасники заходу мандрували сторінками творів письменника, згадували героїв п’єс «Наталка Полтавка», «Москаль – чарівник» та поеми «Енеїда».

Незвичайно, за допомогою бібліоманії (один з найпопулярніших засобів ворожіння, яким може скористатися кожен, хто вміє читати) святкували ювілей українського письменника, поета, драматурга, засновника нової української літератури та громадського діяча Івана Котляревського в Іванківській центральній районній бібліотеці.

Біля книжкової виставки «Іван Котляревський – батько нової української літератури», що розгорнута в читальному залі бібліотеки, працівники разом з відвідувачами «ворожили» за допомогою славнозвісної «Енеїди». З давніх-давен для цього використовували головним чином релігійні книги, але пізніше — і твори класиків. Розкривши будь-яку книжку, читали довільно обраний абзац, а далі все ставало зрозумілим. Було цікаво і весело!

Людмила Яковенко

бібліограф Іванківської РЦБС

Київської області