Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Година пам’яті «З далеких сторінок війни»

 

«День скорботи…»

(з досвіду роботи бібліотек Іванківської РЦБС Київської області)

Стоїть солдат у бронзі і граніті 

У тихому нашому селі… 

Над ним вічна слава у зеніті 

І вічна пам’ять по усій землі.

22 червня - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни. Цей день нагадує нам про далекі події 1941 року, які водночас зруйнували долі мільйонів людей, принесли горе, страждання і непоправні втрати в кожну сім'ю. 

Сімдесят вісім років тому мирне життя нашої країни була порушене віроломним нападом фашистської Німеччини. Горем і болем Друга світова війна увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю. День і годину початку війни народ запам’ятав з невгамовним болем в серці. Скільки жертв, поневірянь і мук укладені між двома цими датами - 1941-1945!

У День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни бібліотекар б/ф №11 с. Запрудка Іванківської РЦБС, Приходько Олена, провела годину пам’яті «З далеких сторінок війни».  Бібліотекар розповіла про тих, хто залишився на полях битв, помер від голоду, катувань і ран у фашистських концтаборах, хто трудився в тилу і не дожив до святкового салюту Перемоги. Учасники заходу згадали події тих років переглянувши фотоальбом « Іванків 808 днів окупації» та книгу « Люба моя Еллі!...», а також вшанували загиблих хвилиною мовчання

В бібліотеці с. Кропивня Іванківської РЦБС, у День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни, була проведена з читачами-дітьми презентація книжкової  виставки  «Пам’ятаємо. Вшановуємо!»

Діти, разом з бібліотекарем Пастушенко Тетяною, переглянули  фотоальбом « Іванків 808 днів окупації», книгу « Люба моя Еллі!...»., зачитали вірші про війну місцевих письменників та поетів, малювали малюнки. Хвилиною мовчання вшанували загиблих у роки Другої світової війни.

Бібліотекар І кат.,  Ємець Наталія знайомила відвідувачів Іванківської  бібліотеки  для дітей з тематичною поличкою  «Такого не можна забути ніколи», яка була розгорнута  до Дня  скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

В цей день ми схиляємо голови перед нашими славними ветеранами, перед усіма, хто пережив той страшний день початку війни і пройшов її важкими дорогами в ім'я Перемоги. Ми ніколи не забудемо про великий всенародний подвиг. Ми завжди будемо пам'ятати славних захисників, які відстояли рідну землю, пишатися мужністю, героїзмом, стійкістю солдатів, офіцерів, самовідданістю трудівників тилу - жінок, старих, дітей. 

Відвідувачі бібліотек також  поклали квіти біля пам’ятників Невідомому солдату та полеглим у роки Другої світової війни.

Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим героям!

 

Людмила Яковенко,

бібліограф Іванківської ЦРБ

Київської області