Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Рушники – це символ України

 

Всеукраїнська щорічна акція «Літо з книгою»

«На білих крилах рушника несе надію Україна…»

(робота клубу «Юний краєзнавець» під час літніх канікул)

(З досвіду роботи КЗ БРР «Броварська РЦБС» Київської області)

Рушник, вишитий в Україні, посідає особливе місце. Рушники – це символ України, відбитки культурної пам'яті народу, в їх узорах збереглися прадавні магічні знаки, образи «дерева життя», символіка кольорів.

Нещодавно зібралися юні любителі українських традиційних окрас на чергове засідання любительського краєзнавчого клубу «Юний краєзнавець». Зібрання відбулося в світлиці Центральної районної бібліотеки КЗ БРР «Броварська РЦБС».

Господарка світлиці Шаповал Ольга Іванівна зустріла гостей, відпочивальників пришкільного табору Броварської ЗОШ І-ІІІ ст. №6, як годиться, з хлібом-сіллю на рушнику. Кожен, по народному звичаю, відломив шматочок хліба і з'їв.

І потекла розповідь бібліотекаря, як повноводна ріка, про полотно життя – рушники, їх призначення, використання, візерунки та кольори. Краєзнавці дізналися про візерунки та кольори рушників, властиві тій чи іншій області України. Розглянули вишиті візерунки на рушнику Полтавщини, Поділля. Найбільше часу приділили вивченню орнаменту рушника Київської області, зокрема, рушника Броварського краю.

Звучали записи пісенних творів: «Моя Україна» (сл. Ю.Рибчинського, муз. Н.Петраша), «Два кольори» (сл. Д.Павличка, муз. О.Білаша), «Пісня про рушник» (сл. А.Малишка, муз. П.Майбороди).

Діти з цікавістю прослухали «Легенду про рушник».

Зустріч пройшла в теплій, доброзичливій атмосфері.  Читачі були активні і задавали багато запитань, на які бібліотекар вміло змістовно відповідала.

 

Благословенна будь на всі віки

Найперша жінка, що нашила квіти.

Душа мого народу-рушники

Барвінками і мальвами зігріта.

                                      Н.Баклай.

 

Шаповал О.І.,

бібліотекар ІІ категорії відділу 

обслуговування Центральної районної 

бібліотеки КЗ БРР «Броварська РЦБС»

Київської області.