Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«НепростOSTі листи»

 «Свято зі сльозами на очах» по особливому відзначили у Єрковцях

(З досвіду роботи Єрковецької сільської бібліотеки Дівичківської ОТГ Київської області)

 

Цього року Україна відзначає 75-ту річницю вигнання нацистських окупантів зі своєї території. Вшановуючи пам’ять української молоді, яка постраждала внаслідок тяжкого демографічного терору - примусовий вивіз в Німеччину, Державний архів Київської області започаткував історико-документальний і громадський проект «НепростOSTі листи».

Метою проекту є урочисте вручення копій листів остарбайтерів сьогоднішнім адресатам.

Єрковецька сільська бібліотека Дівичківської ОТГ Переяслав-Хмельницького району Київської області долучилась до зазначеного проекту, за підтримки Дівичківської сільської ради, місцевого краєзнавця Гича Михайла Миколайовича. В фондах ДАКО було віднайдено понад вісім десятків листів наших земляків-остарбайтерів. 

9 травня в Єрковецькому будинку культури було вручення копій недоставлених листів остарбайтерів 1942-1943 рр віднайденим адресатам або їх близьким та рідним. Це була непроста пошукова робота, але ми впорались і більшість копій листів уже зберігаються у родинних архівах. Виступи дітей, вдало підібраний репертуар артистів-аматорів сільського будинку культури, уривки із листів остарбайтерів – все це створювало по-домашньому хвилюючу і затишну атмосферу свята «зі сльозами на очах». Також була представлена виставка «Предмети побуту, що були у вжитку в сім’ях остарбайтерів», організована Єрковецькою сільською бібліотекою.

Але проект «НепростOSTі листи» ще не закінчився, пошуки продовжуються. Хто бажає допомогти або ознайомитися з проектом – звертайтеся у Єрковецьку сільську бібліотеку, де зберігаються всі копії архівних документів.

Ольга Шульга,

завідуюча Єрковецькою сільською бібліотекою

Дівичківської ОТГ Київської області

 

P. S. Від КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»: історико-меморіальні матеріали, упорядковані завідувачем Єрковецькою сільською бібліотекою Дівичківської ОТГ Київської області Ольгою Шульгою, будуть оприлюднені на нашому сайті окремим посібником найближчим часом.