Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Хай квітне Земля від роду до роду…

Хай квітне Земля від роду до роду…

(З досвіду роботи Білоцерківської міської ЦБС Київської області)

 

Природа Землі не тільки красива, але й дуже тендітна та вразлива. І якщо ми, люди, назвали себе господарями планети, то й відповідальність за її збереження покладено на нас.

А як же ми поводимося з природою? Невже нас не турбує екологічний стан довкілля? Невже ми вже забули ті куточки, де минуло дитинство, забули широкі поля, голубі озера та річки, луки з пахучою травою…? Невже? То хто ж ми такі – господарі чи яничари?

Одним з головних напрямків роботи бібліотеки-філіалу №10 КЗ БМР Білоцерківська міська ЦБС ім. П. Красножона Київської області є формування екологічної свідомості у підростаючого покоління, розвиток у юнаків та дівчат особистої відповідальності за стан довкілля, популяризація екологічних знань і вмінь. Заходів у нас проходить чимало. От і 23 квітня в книгозбірні пройшов День екології «Чисте місто. Чиста ріка. Чиста планета». Для відвідувачів була оформлена книжкова виставка «Відкрита долоня моєї Землі».

Година екологічної грамотності «Планета гірко плаче» була проведена для читачів-п’ятикласників. Мова йшла про величне і прекрасне – неповторний світ природи, і що ми повинні зробити для покращення її стану. Діти ознайомилися з книгами екологічної тематики та взяли участь у вікторині.

На екологічну годину «Цікавий світ навколо нас» до бібліотеки завітали читачі-учні 2-го класу БЗШ №5. Для них була проведена вікторина, знайомство з Червоною  книгою України, а діти підготували плакат «22 квітня – День Землі» та малюнки.

Брейн-ринг «Чисте місто. Чиста ріка. Чиста планета» був проведений для читачів-семикласників, а свої знання з екології, охорони навколишнього середовища показали читачі-десятикласники під час інтелектуального турне «Земля навколо нас».

Для всіх категорій читачів були проведені: бібліографічний огляд літератури «Обіймемо Землю красою і любов’ю», консультація «Як користуватись енциклопедією «Природа. Екологія» (Харків, Фоліо, 2008) та книгою Г. Педченка «Все про річку Рось і Надросся» (Корсунь-Шевченківський, 2006).

Всі заходи бібліотекарі пов’язували з екологічними проблемами рідного міста та Білоцерківщини.

Незамінними в проведенні екологічної просвіти є книги. Юні користувачі відповіли на запитання анкети «Ми всі господарі природи».

«Любов до природи – одна з найточніших ознак любові до Батьківщини» – сказав один мудрець. То хто ж ми?

Ганна Нагорна

зав. бібліотекою-філією №10 

КЗ БМР Білоцерківська міська ЦБС ім. П.Красножона

Київської області