Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Бібліотечні фонди: нові тенденції формування та організації

 

«Бібліотечні фонди: нові тенденції формування та організації»

(З досвіду роботи Бородянської РЦБС Київської області)

4 квітня 2019 року на методичний день «Бібліотечні фонди: нові тенденції формування та організації» до Бородянської центральної районної бібліотеки Бородянської РЦБС Київської області були запрошені завідуючі бібліотек - філій. Відкрила зібрання директор Валентина Вашуленко, яка ознайомила присутніх з актуальними питаннями розвитку і трансформації бібліотечної галузі в умовах адміністративно-територіальної реформи в Україні і в Київській області за матеріалами Колегії управління культури, національностей та релігій КОДА, обласного семінару директорів ЦБС, проведеному на базі КОБдД.  Поінформувала вона й про  Постанову Кабінету Міністрів України №72  від 6 лютого 2019 року «Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні»

Про особливості формування бібліотечних фондів в сучасних умовах говорила у своєму виступі Наталія Поліщук, завідуюча відділу комплектування і обробки літератури. Присутні також були ознайомлені з тематикою видань видавничого центру «Академія», також Наталія Миколаївна закликала бібліотечних працівників віднайти можливість для придбання книг, котрі пропонуються видавництвом, про підлітків і для підлітків, для читачів юнацького віку, яких вкрай бракує у фондах бібліотек. Катерина Сидоренко, завідуюча відділу обслуговування центральної районної бібліотеки консультувала колег з питання використання соціальних мереж для промоції читання і популяризації документних фондів. 

Засідання за круглим столом «Впровадження УДК: досвід, особливості, проблеми» пройшло в активних дискусіях та обговоренні всіх проблемних питань, які виникали під час складної і відповідальної роботи по впровадженню універсальної десяткової класифікації в практику систематизації документів бібліотечних фондів і каталогів.

Слід відмітити командну роботу в групах.  Отримавши практичне завдання по темі методичного дня, бібліотекарі проявили фаховий підхід і творчу взаємодію між собою, а представивши свої міні-проекти, мали нагоду почути оцінку, зауваження і рекомендації колег. Професійне спілкування, пошук рішення реальних потреб і проблем було актуальним і важливим для бібліотечної спільноти Бородянщини. 

Валентина Вашуленко,

директор Бородянської РЦБС

Київської області