Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Респект-зустріч з Борисом Гуменюком

 

Респект-зустріч з Борисом Гуменюком

«Пам’ять про війну нам книга залишає»

(З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

Поезія не потребує слів

Хочеш поезії – дій

Поезія - у вчинках –

Каже й поволі викладає на підвіконня

Арсенал українського поета новітніх часів –

Бінокля, запасний магазин - чотири гранати

Б.Гуменюк

13 лютого 2019 року в Баришівській районній бібліотеці для дітей  проведено респект-зустріч з українським поетом, прозаїком, військовиком, членом Національної спілки письменників України Борисом Борисовичем Гуменюком «Пам’ять про війну нам книга залишає».

Захід відбувся за ініціативи керівника апарату Баришівської районної державної адміністрації Т.О.Брилюк  та головного спеціаліста з оборонної роботи Баришівської районної державної адміністрації  Н.В.Шило і був присвячений Дню українського добровольця. Його підготували  спільно працівники Баришівської районної бібліотеки для дітей та бібліотекар шкільної бібліотеки  Баришівського НВК гімназія - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів М.М.Милашич

Ведучі заходу - завідуюча Баришівською районною бібліотекою для дітей О.І.Биба, та провідний бібліотекар Ю.А.Гранько зазначили, що це  друга зустріч письменника з читачами бібліотеки і розповіли про життя і творчість Бориса Гуменюка.  У їх виконанні прозвучав вірш Б.Гуменюка «Заповіт», один з кращих віршів української літератури останніх десятиліть.

Читачі-учні 10-А (кл.керівник: Дузь Т.В.), 10-Б (кл.керівник: Гайдук О.В.), 10-В (кл.керівник: Мареніченко Л.В.) Баришівської загальноосвітньої школи ім. М.Зерова та 8-В (кл.керівник: Нагорна Т.М.) і 6-Б (кл.керівник: Місюра С.В.) Баришівського НВК гімназія-загальноосвітня школа 1-3 ступенів   слухали розповіді майданівця, добровольця Бориса Борисовича Гуменюка про його осмислення подій війни з власного досвіду, як учасника бойових дій на Сході України.  Борис Борисович читав свої вірші, розповідав більше про війну, ніж про творчість.

Брилюк Т.О. у своєму виступі зупинилася на важливості відзначення  Дня українського добровольця та значенні зустрічі з людьми, які захищають Україну від агресора.

Автор подарував Баришівській районній  бібліотеці для дорослих і Баришівській  районної бібліотеки для дітей двохтомник «Вірші з війни» та «100 новел про війну». "Ці книжки писалися п'ять років, по-чиналися з маленької збірочки "Вірші з ві¬йни", яка творилася на передовій. Ця збір¬ка засвідчила, що у нас народжується нова українська література, яка здатна всерйоз, з болем і любов'ю говорити живу правду.

Зараз ці тексти розрослися до двох книжок: з трьох розділів віршів і 100 новел про війну. Представлені прозові й віршо¬вані тексти однаково поетичні. Адже нове¬ли — це та сама поезія. Жанр поезії в прозі сьогодні нібито не такий і популярний, але Борис Гуменюк доводить своїми творами протилежне", — зазначає   український письменник  Іван  Андрусяк.

Присутні познайомились з виставкою творів Бориса Гуменюка. Закінчився захід автограф-сесією.

Пацаловська Г.В.,

директор Баришівської РЦБС  

Київської області