Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Бібліотека і сучасність: пошук формули успіху»

 

«Бібліотека і сучасність: пошук формули успіху»

 

(З досвіду роботи Таращанської ЦБС Київської області)

 

Цими березневими днями на базі Таращанської центральної районної бібліотеки в читальній залі відбулася година творчого спілкування «Бібліотека і сучасність: пошук формули успіху» за участю працівників Таращанської РЦБС.

Із вступним словом «Бібліотека і суспільство: рух у часі і просторі» виступила директор РЦБС О.В. Ратушна. У своєму виступі вона зауважила, що сучасне становище бібліотек в інформаційному середовищі примушує їх активізувати свої зусилля для того, щоб довести свою значимість, постійно підвищувати свій престиж. Постає питання для кожної бібліотеки пошуку «свого обличчя». А головне кредо сучасної бібліотеки - «Бути корисними та затребуваними для своєї громади». Також вона проінформувала присутніх про  Постанову Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 року №72  «Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні».

З консультацією «Створення іміджу сучасної бібліотеки» ознайомила присутніх завідуюча організаційно-методичним відділом ЦРБ І.С.Мовчан, супроводжуючи свій виступ двома презентаціями. Перша - розповідала про приватну бібліотеку нового формату «bOtaN», яка має вільний простір для читаючих людей. З цікавими сучасними формами масової роботи, що можуть використовуватись в практиці роботи та послугами, які може надавати бібліотека, бібліотекарі ознайомлювались під час презентації «Діловий блокнот бібліотекаря». Про своє уміння спілкуватися та взаємодіяти з іншими людьми працівники бібліотек дізналися під час складання тесту В.Ряховського «Оцінка комунікабельності».

«Етичний аспект культури бібліотечного обслуговування» – тема  виступу бібліотекаря відділу обслуговування ЦРБ Т.П.Шевченко, під час якого вона ознайомила з слайд-презентацією «Професійний Кодекс етики бібліотекаря», затверджений Українською бібліотечною асоціацією.

Працівники бібліотеки для дітей запропонували колегам майстер-клас з проведення різних заходів до Року Китаю в Україні: відеопрогулянка «Пізнаємо Китай», заочна мандрівка «Країна, яка дивує світ», слайд-перегляд «2019 рік – рік Китаю в Україні», вікторина «Китай знайомий і незнайомий».

Гостем зустрічі став викладач Національного транспортного університету, кандидат філософських наук Едуард Юрченко, який презентував свою нову книгу «Вогонь традиції». Збірка поєднує статті автора на різноманітну тематику: від дослідження традиційної релігійності до геополітики, від осмислення шляхів історії Європейської цивілізації до футурологічних студій.

І.С.Мовчан,

завідуюча організаційно-методичним

відділом Таращанської ЦБС Київської області