Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Шевченківський березень в Ірпінській МЦБС

 

Шевченківський березень в Ірпінській МЦБС.

 

Літературно-мистецьке свято, присвячене 205-річчю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка, «Співець і слава України» відбулось в Ірпінській центральній міській бібліотеці 12 березня 2019. 

У святково оформленій залі було представлено різноманітні виставки:

- книжкову виставку «Шевченко знаний і незнаний», на якій була представлена сучасна шевченкіана  та рідкісні видання творів поета: «Гайдамаки» 1875 р., «Жизнь и произведения Тараса Шевченко», 1882 р, «Кобзарь», М.К.Чалий «Жизнь и произведения Тараса Шевченка» 1882 р.,1888 р. та «Спогади про Тараса Шевченка», 1930 р. 

- книжкова виставка «Ірпінська Шевченкіана»

- виставку репродукцій «Шевченко художник»; 

- виставку робіт майстра декоративно-прикладного мистецтва Івана Рябчука «Вишитий «Кобзар»;

- виставку вишитих рушників майстра декоративно-прикладного мистецтва Ганни Корженівської та нову її роботу «Квітуча карта України»

- виставку робіт заслуженого майстра народної творчості України, етнолялькарки Тетяни Федорової, на якій представлено герої поеми «Сотник» – «Настуся і Петро».

Ведуча заходу, директор Ірпінської ЦБС Циганенко Олена Єгорівна, підготувала цікаву відеорозповідь про життя і творчість Т.Г.Шевченка, зокрема, про його друзів, які підтримували його все життя. 

Відкрив свято Народний хор ветеранів «Пам’ять» виконанням пісні на поезії Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».

Прозвучали поезії Кобзаря «Катерина», «Сон», «Кавказ», «Зоре моя вечірняя» та інші у виконанні учнів ЗОШ № 1, № 2, № 3, № 12, № 17.    

Міха Невідомський, творець реп-гурту «Апокриф», у сучасній інтерпретації виконав вірші Шевченка «Не так тії вороги», «Маленькій Мар’яні», «Чого мені тужно», «Садок вишневий коло хати».

Мелодійна поезія  Т.Г.Шевченка покладена і на музику багатьох українських композиторів. Вона прозвучала у виконанні викладачів Ірпінської дитячої школи мистецтв ім. М.Вериківського Людмили Степанової, Тетяни Васильєвої, Марії Радченко та учнів – учасників ансамблю бандуристів  «Кобзарятка».

На святі виступила українська поетеса, головний редактор газети «Ірпінський вісник», Юлія Бережко-Камінська, яка є нащадком Кобзаря по лінії сестри Катерини.

Завершилося свято спільним виконанням пісні «Заповіт» Тараса Шевченка.