Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Колодій, Масниця, Сиропуст, Пущення або ж «Бабський тиждень»

 

Колодій, Масниця, Сиропуст, Пущення або ж «Бабський тиждень»

(З досвіду роботи публічної бібліотеки Пісківської ОТГ Київської області)

 

Всі ці назви одного свята, яке символізує прощання з зимою та зустріч весни. Це свято не закріплене за певним днем на календарі, воно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом.

Масляна - час ігор і розваг. На масляному тижні по селах носили солом'яне опудало, в яке діти кидали сніжки, а потім його спалювали. Цей обряд символізував проводи зими.

Завершувалась Масляна "прощеною неділею", коли всі прощалися з масляним, смачним і веселим тижнем і водночас просили вибачення у близьких за всі образи.

Головними стравами на Масницю є вареники - символ молодого місяця, який у свою чергу був символом жіночої енергії та млинці - символ сонця. Де тільки не пригощають смачненьким в цей день: у парках відпочинку, кафе, торгових центрах і, звичайно ж, у бібліотеці. Сьогодні наші читачі мали можливість не тільки скуштувати смаколиків та докладніше дізнатись про традиції, обряди і звичаї нашого народу, а й взяти участь у розвагах, іграх та кулінарних конкурсах від майстер-шеф Масляної. А також порадіти тому, що всією читацькою родиною разом, з друзями і нам добре. Набратися здорового бадьорого духу, отримати психологічну розрядку від праці і метушні буднів - це супер!

Також для любителів фотографуватись в нашій бібліотеці було оформлено тематичну фотозону.

Рудніченко Наталія,

завідуюча публічною бібліотекою 

Пісківської ОТГ Київської області