Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Мова - духовний скарб нації

 

До рідного слова торкаюсь душею

(З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях.

4 березня працівники Баришівської районної бібліотеки для дітей, разом з М.М.Милашич,  бібліотекарем Баришівського НВК та  зі своїми читачами – учнями 5-А кл., (класний керівник: Н.В.Грицун) та 6-А кл. (класний : Н.Г.Шклярук)  провели День української мови, щоб ще раз підкреслити: те, чим ми повсякденно користуємося, є справжнім дивом, великим і прекрасним.

О.І.Биба, завідуюча районною бібліотекою для дітей, розповіла читачам про нашу мелодійну, неповторну українську мову та про те , що наш народ не одне століття боровся за рідну мову, щоб українська мова не зникла, бо люди берегли її, як перлину, щоб колись заговорити нею у повний голос.

Під час зустрічі читачі декламували вірші українських поетів про українську мову.

А потім Ольга Іванівна запросила дітей взяти участь у засіданні інтелектуального клубу «ІнтеК» на тему «Рідна, калинова, щира і чудова – все це наша мова». Цікаво провела гру провідний бібліотекар Ю.А. Гранько,  яка  запропонувала дітям поділитися на 2 команди: дівчата - «Мамині  зірочки» - І. Єпішина, Я. Осипова, К. Білоус, Д.Марчук, Д.Сівак, В. Філіпова, С. Петраш, Т.Горбач, С.Лукяниця, О.Драчук, С.ПІдопригора, хлопці – «Орли» - О. Маслівець, Б.Карпуленко, М.Куценко, Т.Безпятчук, В. Бутківський, Р.Потупчик, М.Коваленко, В.Писоцький . Читачам було запропоновано позмагатися в ерудиції, пригадати, що вони знають про нашу рідну мову. Були і такі конкурси: «Далі…,Далі.. .», «Найкмітливіший», «Прямо чи влучно», «Я тобі, ти- мені», «Допоможи словам», «Найграмотніший» .

Перемогу здобула команда дівчат «Мамині зірочки».

Захід доповнила викладка літератури «Скільки музики в цій мові, скільки сонця в кожнім слові»

На святі панував український дух, любов до рідного слова, до чистих джерел творчості українського народу.

О.Вовк

провідний бібліограф 

районної бібліотеки для дітей