Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Живе Шевченкове слово»

 

«Живе Шевченкове слово»

З досвіду роботи бібліотеки-філії № 2 сел. Клавдієве Бородянської РЦБС Київської області

3 березня, у Міжнародний день письменника, у Клавдіївській селищній бібліотеці відбулась читацька арт-платформа «Голос Кобзаря», яка відкрила Шевченківський тиждень, приурочений до 205 річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

19 лютого 175 років тому нашим найвідомішим геніальним поетом був написаний вірш «Чигрине, Чигрине...» У ньому автор осуджує тих, хто зрадив Україну та закликає до боротьби з поневолювачами і гнобителями українців . Поет звертається до недругів «не сміятися» з України, бо ще настане час її могутності і розквіту. Цей твір Т. Шевченка дуже актуальний і в нашому сьогоденні. Формат заходу передбачав читання вірша родинами, друзями-однолітками та читачами різних вікових категорій, що й запропонувала відвідувачам бібліотеки її завідуюча Любов Щебетько. Долучились до декламування вірша родини: дідусь Лаврентьєв Іван Анатолійович та онуки Пінчук Михайло і Володимир, дідусь Валентин Вашуленко з онуком Богданом; учні Клавдіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. О. Рибалка - Марченко Владислав, Сичова Катерина, Кучеренко Даніїл. Наймолодшим учасником заходу був Максим Гриценко, котрий прочитав «Посвяту Т.Г. Шевченку», написану педагогом школи Вірою Рощупкіною. Окрім вірша-ювіляра в стінах бібліотеки цього дня звучали й інші поетичні твори великого Кобзаря. А ще своїми щемливими спогадами про те, як у їхню родину потрапив «Кобзар» поділилися найстарші гості свята.

Присутні також долучилися до оформлення виставки «Кобзар - книга невичерпна, книга - на віки», доповнивши книги із фондів бібліотеки «Кобзарями» з власних бібліотек, один з яких з колекції І. А. Лаврентьєва був привезений з окупованої території Донеччини (рік видання 1949). Виставка «Кобзарів» і виставка-інсталяція творчих робіт читачів за мотивами творів Т.Г Шевченка буде експонуватися протягом Шевченківського тижня в бібліотеці. 

Читацька арт-платформа, присвячена 205-ти річчю Т.Г.Шевченка, викликала справжні, непідробні емоції всіх її учасників. Тож нехай у кожному українському серці живе Шевченкове слово!

 

Любов Щебетько

завідуюча Клавдіївської селищної бібліотеки

Бородянської РЦБС Київської області