Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Померти за Батьківщину – значить жити»: До 100-річчя Української народної революції

 «Померти за Батьківщину – значить жити»:

До 100-річчя Української народної революції

 

(З досвіду роботи Білоцерківської РЦБС Київської області)

 

 6 лютого в Білоцерківській центральній районній бібліотеці пройшла історична панорама для юнацтва «Померти за Батьківщину – значить жити», присвячена 100-й річниці бою на річці Трубіж. На захід, проведений у межах відзначення сторіччя української революції 1917–1921 років, завітали начальник відділу молоді та спорту Білоцерківської районної державної адміністрації Надія Михайлівна Крилевець і спеціаліст відділу молоді та спорту Білоцерківської районної державної адміністрації Наталія Миколаївна Старовойтова.

   Завідуюча відділом обслуговування Світлана Володимирівна Куштан зазначила, що Київщина вписала чимало яскравих сторінок у літопис визвольної української звитяги, серед них – видатна історична подія, коли козаки Вороньківської, Бориспільської й Баришівської сотень вступили в нерівний бій проти більшовицького війська на річці Трубіж. Як наголосила ведуча, дослідження здійснене впродовж останніх десятиріч, підтверджує: крутяни були не єдиними героями, хто в буремні часи національно-визвольних змагань став на захист незалежності України. Козаки, очолені Іваном Черпаком, затримавши в лютому 1919 року на два дні ворожий наступ на Київ, можливо, самі не усвідомлюючи цього, повторили подвиг київських гімназистів і студентів, які наприкінці січня 1918 року на 8 годин зупинили наступ на українську столицю червоного ворога біля станції Крут.

   Вдалим доповненням до заходу стали патріотичні поезії у виконанні бібліотекаря Тетяни Володимирівни Андрієвської, а також музичні відеокліпи: «Не спи, моя рідна земля», знятий на пісню групи «Мандри», та «Герої не вмирають»Анастасії Приходько.